Ki Ageng Suryamentaraman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Ki Ageng Suryamentaraman ya iku putra nomer 55 Sri Sultan Hamengkubuwana VII karo garwa ampeyan BRA. Retnamandaya. Eyange saka jalur ibu ya iku Patih Danureja VI. Lair kanthi nama BRM. Kudiarmadji lan nalika ngancik diwasa kaparingan nama BPH. Suryamataram. Sawise diwasa lan dadi pangeran, Suryamataram ora bisa nemokake urip kang tentrem mula banjur nyuwun marang ramane bisaa urip kaya wong lumrah ing sajabaning kraton nanging ora diparengake. Nalika jumenenge Sultan Hamengkubuwana VIII, panyuwune dikabulake.[1]

Sawise ngeculake status ningrate, panjenengane banjur manggon ing Duhukuh Kroya, Bringin, Salatiga lan dikenal kanthi nama Ki Gedhe Bringin. Dening Ki Hajar Dewantara, namane diganti dadi Ki Ageng Suryamentaraman.[1]

Ki Ageng Suryamentaraman seda dina Ngahad Pon, 18 Maret 1962[1] lan disarekake ing sacedhake Mesjid Taqarrub Kanggotan.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c 1971-, Fikriono, Muhaji, (2012). Puncak makrifat Jawa : pengembaraan batin Ki Ageng Suryomentaram (ed. Cet. 1). Jagakarsa, Jakarta: Noura Books. ISBN 9786029498608. OCLC 805831663. 
  2. Yogyakarta, Situs Budaya. "Masjid Taqorrub Kanggotan | Jogja Budaya". Situs Budaya Yogyakarta (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-04-02.