Kepler 22b

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Cithakan:Planetbox begin Cithakan:Planetbox image Cithakan:Planetbox star Cithakan:Planetbox orbit Cithakan:Planetbox character Cithakan:Planetbox discovery Cithakan:Planetbox reference Cithakan:Planetbox end

Kepler-22b ya iku planit njaba surya kaping pisanan kang dipastikaké ana ing zona layak huni. Planet iki tinemu déning teleskop akasa Kepler duwéné NASA.[1] Penemu iki diumumaké nalika tanggal 5 Dhésèmber 2011.[1] Planet iki sebeneré tinemu ning dina kaping teluné nalika tembe dioperasikaké Kepler ning tengahing taun 2009. Transit kaping teli dilacaktemu ning akir taun 2010. Data pemastian tambahan diolihaké saka teleskop akasa Spitzer lan pangamatan saka darat. Jari-jari planit iki dikira-kira nganti 2,4 kali jari-jari Bumi. Dohé 600 taun cahya saka Bumi. Kepler-22 mubengi bintang tipe-G kang jenengé Kepler 22.[2][1]

Gambar Kepler 22b

Sasuwené iki, massa lan komposisi kulité durung dingerteni.[2][1] Manawa padeté kaya ta Bumi (5.515 g/cm3), mula massa Kepler-22b bakal kacathet nganti 13,8 kali massané Bumi,[calc 1] sewetara babagan gravitasi lumahné bakal kecathet nganti 2,4 kali luwih gedhé saka Bumi.[calc 2] Manawa padeté kaya ta banyu (1 g/cm3), brarti massané bakal kacathet kira-kira 2,5 kali Bumi[calc 3] lan gravitasi permukaané 0,43 kaliné planit Bumi.[calc 4]

Jarak Kepler-22b karo bintangé dikira-kira nganti 15% luwih cilik tinimbang dohé Matahari karo Bumi.[3] Anangning, padhangé Kepler-22 25% luwih remeng tinimbang Matahari.[1] Manawa ora duwé atmosfir, rata-rata suhu planit iki bisa nganti -11°C. Manawa ning atmosferé ana efek rumah kaca kaya ta ning Bumi, rata-rata suhu Kepler-22b bakal kecathet nganti 22 °C (72°F).[2][1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. ^ m ~ V ~ R3, mula 2,43 = 13,8 iku proporsiné
  2. ^ Gravitasi proporsional karo itungan m/r^2. Manawa m=13,4 dan r=2,4, bakal ditemuni G=13,4/(2,4^2)=2,4. (13,4 ya iku padha karo 2,4^3).
  3. ^ (13,8/5,5)
  4. ^ 2.5/2.42

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Koordhinat: Sky map 19h 16m 52.2s, +47° 53′ 4.2″