Kelenjar Bartholin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kelenjar Bartholin
Skenes gland.jpg
Organ kelamin wanita kanthi kelenjar Bartholin (sing dibunderi)
Rincian
PurwakaUrogenital sinus
Arteriexternal pudendal artery[1]
Sarafilioinguinal nerve[1]
Getah beningsuperficial inguinal lymph nodes
Pengenal
Latinglandula vestibularis major
MeSHD001472
TA98A09.2.01.016
TA23563
FMA9598
Terminologi anatomi

Kelenjar Bartholin (dijenengi sawise Thomas Bartholin; uga diarani kelenjar Bartholin utawa kelenjar vestibular sing luwih gedhe) yaiku kelenjar alveolar loro sing wujude kayadene kacang polong[2] sing dununge rada posterior lan ing sisih kiwa lan tengen vagina. Dheweke ngasilake lendir kanggo vagina lan homologis kelenjar bulbourethral utawa kelenjar cowper ing pria. Nanging, nalika kelenjar Bartholin dununge ing kanthong perineal sing dangkal ing wanita, kelenjar bulbourethral dununge ing kantong perineal sing jero kanggo pria. Dawane saluran iki 1,5 nganti 2,0 cm lan mbukak dadi fossa navicular.[2] Saluran iki wujud sepasang ing permukaan vulva. Kelenjar Bartholin nyedhiyakake lendir kanggo nyedhiyakake pelumasan pawadonan sajrone gairah seksual.[3][4][5]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Greater Vestibular (Bartholin) gland Archived January 12, 2007, at the Wayback Machine.
  2. a b Manual of Obstetrics. (3rd ed.). Elsevier. pp. 1-16. ISBN 9788131225561.
  3. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng lee
  4. "Viscera of the Urogenital Triangle". University of Arkansas Medical School.
  5. Chrétien, F.C.; Berthou J. (September 18, 2006). "Crystallographic investigation of the dried exudate of the major vestibular (Bartholin's) glands in women". Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 135 (1): 116–22. doi:10.1016/j.ejogrb.2006.06.031. PMID 16987591.