Kekaisaran

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Kekaisaran ya iku kumpulané organisasi pulitik ingkang nggadhahi wewengkon géografis ingkang wiyar. Dhèwèké mandhégani nagara, kelompok suku utawi ètnik lan bangsa. Punika dipunnyawijikaken lan dipimpin kaliyan kaisar(monarki), utawi kanthi satunggal sistem pamerintahan oligarki. Umpami ditiliki saking babagan géopulitik, tembung kekaisaran nggadhahi teges ingkang bèntèn, wiwit saka nagara teritorial ekstrim ing bagéyang sing paling kuat, nganti nagara sing kabentuk saka gabungan kuthané nagara sing paling ringkih.

Etimologi[besut | besut sumber]

Tetembungan Kemaharajan dimangertèni kawiwitan ing sejarah lan basa Indonésia ya iku saka pengaruhe India purba, nganggo sarana basa Sanskerta; Maharaja, ya iku "Raja sing sakdhuwuré Raja"; pramila tetembungan Kemaharajan ngrujuk marang Kerajan agung ingkang nggadhahi dedeg sing luwih dhuwur saka kerajan akèh liyané. Kemaharajan raya kayata Sriwijaya lan Majapahit diweruhi ing babagan sejarah Indonésia.

Tetembungan liya sing asale saka pengaruh Éropah, ya iku Imperium ingkang kasil saka basa latin nduwèni teges "kekuatan" utawa "kewenangan". Tetembungan liayné Kekaisaran kang asle saka jeneng Caesar, panguasa Kekaisaran Romawi.

Secara etimologi, penggunaan istilah "imperium" menunjukkan suatu nagara-bangsa terpusat yang kuat, akan tetapi dalam penggunaan yang lebih longgar juga merujuk pada perusahaan transnasional skala besar.

Struktur pulitik kemaharajan dibangun ngangge rong tata cara: (i) dumadi kemaharajan tèritorial mawi cara nguwasani langsung nganggo kekuatan (polahé badan langsung kangge netepi ambisiné kaisar), lan (ii) dumadi kemaharajan hegemonik nggadhahi watak koersif, nguwasani ora langsung mawi aturan kekuasaan (panyeruhan menawi kaisar saged meksa keéenginané). Konsep kapisan menehi kekuasaan kang luwih gedhe lan kontrol pulitik langsung, ananging mbatesi pengembangan sakbanjuré amargi nyedhot kekuatan militer ing salah sawijining garnisun. Konsep kapindho, ya iku maringi kekuasaan sing luwih cilik dan kendali ora langsung, ananging mènèhi kalonggaran kekuatan militèr supaya nglakokaké ekspansi saterusé. Kemaharajan teritorial (contoh: Kekaisaran Mongol, dan Kekaisaran Pèrsi) nduwèni ciri kawasan sing saya ngamba. Tetembungan kemaharajan uga ngrujuk kanggo kemaharajan maritim utawa thalasokrasi, (tuladha: Liga Délos lan Imperium Britania) mawi struktur ingkang luwih longgar lan wewengkone sing wis kasebar.

Kapustakan[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kekaisaran&oldid=1056048"