Keith Haring

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tapak Jenengé

Keith Allen Haring (tanggal 4 Mèi taun 1958 – 16 February taun 1990) ya iku seniman saka Amérikah lan aktifis sosial sing kasil pakaryané merbawani kabudayan dalanan kutha New York City ing taun 1980an kanthi expressing konsép-konsép kalairan, kesripahan, seksualitas, lan perang.[1] Kasil pakaryané Haring asringé politis banget[2] lan panggambaran sing dhèwéké ungkapaké ing kayané uwis dadi barang sing dikenali banget minangka basa visual ing abad ka-20.[3]

Early life and education[besut | besut sumber]

A mural by Haring in Barcelona

Keith Haring lair ing Reading, Pennsylvania, tanggal 4 May, taun 1958. Dhèwèké dianak-anakake ing Kutztown, Pennsylvania, déning ibune, Joan Haring, lan bapaké, Allen Haring. Bapaké iku insinyur lan kartunis amatir. Dhèwèké duwé adi telu, jenenge Kay, Karen and Kristen.[4] Haring dadi kapincut marang seni awit isih cilik, nalika ngentekake wayah cilike karo bapaké gawé lukisan-lukisan kreatif.[5] Pangaribawane dhèwèké sing wiwit dumadi kartun-kartun Walt Disney, Dr. Seuss, Charles Schulz, lan karakter-karakter the Looney Tunes ing acara televisi The Bugs Bunny Show.[5] Dhèwèké sianu seni komersil saka taun 1976 tekan 1978 ing Pittsburgh's Ivy School of Professional Art, nanging kagol sinau seni.[6] Dhèwèké mutusaké kaputusan kuwi mau amarga maca karyane Robert Henri sing judhulé The Art Spirit (1923) sing merbawani dhèwèké supaya nyungku senine dhèwèké dhéwé.[5]

Haring duwé pakaryan dadi pangrumat ing Pittsburgh Center for the Arts lan bisa njlajahi karya-karya senine Jean Dubuffet, Jackson Pollock, lan Mark Tobey. Pangaribawane dhèwèké sing gedhé dhéwé kala semana ya iku karya retrospectife Pierre Alechinsky ing taun 1977 lan kuliyahe pandhe ukir jenenge Christo ing taun 1978. Karya-karyane Alechinsky, sing nyambung karo pakumpulan Expressionist internasional, jenenge CoBrA, ngewenehi Haring kapitayan kanggo gawé lukisan-lukisan bab gambar-gambar sing kaligrafis sing luwih gedhé. Christo ngenalake dhèwèké marang bisa orane nggabungake masarakat karo karya senine dhèwèké. Pagelaran tunggale Haring sing paling wigati kanggo karire ya iku ing Pittsburgh, ing Center for the Arts ing taun 1978.[5]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ John Gruen (1992), Keith Haring: The Authorized Biography, Simon and Schuster, k. 1952, ISBN 9780671781507 
  2. ^ Holmes, Julia (2002-10-01). 100 New Yorkers: A Guide To Illustrious Lives & Locations. Little Bookroom. kk. 99–. ISBN 9781892145314. Dijupuk 7 September 2014. 
  3. ^ Haggerty, George (2013-11-05). Encyclopedia of Gay Histories and Cultures. Taylor & Francis. kk. 425–. ISBN 9781135585136. Dijupuk 7 September 2014. 
  4. ^ http://www.haring.com/!/about-haring
  5. ^ a b c d "Keith Haring". encyclopedia.com. High Beam Research. Dijupuk 19 July 2015. 
  6. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Haring_Bio