Katarina saking Swedia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Santa Katarina saking Swèdhen
Sankta Katarina, skulptur i Trono kyrka, STF1923.jpg

Santa Katarina ing Gréja Tuwa Trönö
Miyos 1331 utawi 1332[1]
Tilar donya 24 Maret 1381
Dipun urmati ing Gréja Katulik Roma
Dinten pèngetan 24 Maret
Pangreksa santa pangreksa ingkang ngreksa nglawan aborsi lan keguguran
Gloriole.svg Portal Santo

Katarina saking Swedia (1331-1381) punika satunggiling pamimpin biara mirunggan pawèstri ing Swedia.[2] Katarina punika putri angka sekawan saking wolu sadhèrèk.[2] Bapanipun punika Ulf saking Godmarsson lan ibunipun punika Santa Brigidia.[2][3] Katarina palakrami kaliyan Eggard Lydersson ingkang gadhah badan cacat.[2] Piyambakipun kathi setya ngrawat garwanipun puniku.[2] Nalika ibunipun nindakaken lelampahan dhumateng Roma lan Yerusalem nalika taun 1349 lan salajengipun, piyambakipun tumut ugi.[2] Sasampunipun wangsul malih dhumateng Swedia, panjenenganipun ngrawat garwanipun malih dumugi garwanipun tilar donya.[2] Wiwit wekdal puniku, piyambakipun langkung asring tumut aktivitas kaagaman ibunipun, khususipun ing biara mirunggan pawèstri ingkang dipundegaken déning ibunipun.[2] Ing tembé wingking, Katarina nggantosaken ibunipun minangka abbas (pamimpin biara) lan dados salah satunggil tokoh wigatos ing salebetipun sajarah Ordo Brigidia.[2][3]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i David Farmer. 1997. The Oxford Dictionary of Saints . New York: Oxford University Press. P. 94.
  2. a b A. Heuken. 1985. Ensiklopedi Orang Kudus. Jakarta: Yayasan Cipta Loka Caraka. Hal. 179.