Karyes

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bangunan administrasi ing Karyes

Karyes iku panggonan ing Mount Athos. Kutha iki minangka papan panggonan administrasi klèrikal lan sekulêr kanggoné nagara monastik Athonite kang dumunung ing Mount Athos, Républik Yunani. Sensus taun 2001 mratélakaké yèn sing ndunungi ana 233 jiwa. Kutha iki minangka papan panggonan kang gedhé dhéwé ing Mount Athos.

Gréja utama ing Karyes ya iku Protaton, kang dadi gréja kanggo Protos, utawa présidhèn komunitas monastik.

Ing taun 1283, Pasukan Perang Salib Latin Crusader dipimpin déning Kaisar Byzantine Michael Paleologos nyerbu Mount Athos. Pasukan mau nyiksa lan nggantung sang Protos, lan ngrusak Protaton, merjaya para biarawan. Para biarawan (monk) iki dianggep martir kang dipèngeti déning Gréja Orthodox saben tanggal 5 Dhésèmber 5 (kanggo kang nganut Kalendher Julian, tanggal 5 Dhésèmber padha karo tanggal 18 Dhésèmber 18 ing Kalendher Gregorian).

Pranala njaba[besut | besut sumber]