Kali Amu Darya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Amu Darya
Delta Amu Darya saka angkasa, November 1994
Delta Amu Darya saka angkasa, November 1994
Asal (kali) Gunung Pamir
Muara Segara Aral
Negara-negara Dhaérah Ilèn Afghanistan, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan
Dawa 2,400 km (1,500 mi)
Elevasi Sumber ~6,000 m (15,000 ft)
Rata-rata ili banyu 1,400 m³/s (4,500 ft³/s)
Tlatah Ilèn 534,739 km² (206,500 mi²)
Peta dhaérah saubengé Segara Aral.
Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Kali Amu Darya ing Wikimedia Commons.

Kali Amu Darya - Amudarya (Cithakan:Lang-tg - Omudaryo or daryoi Omu; Farsi: آمودریا - Âmudaryâ; Cithakan:Lang-uz, karo darya (Pahlavi) tegesé segara utawa kali kang gedhé banget), kuwi sawijining kali kang paling dawa ing Asia Tengah.

Amu kuwi asalé saka kutha Āmul, saiki dikenal minangka Türkmenabat. Kali iki kawangun déning patemon antara kali-kali Vakhsh lan Panj. Akèh pedunung kana kang ngarani kali iki Jayhoun (جيحون), minangka tembung serapan saka Gihon, jeneng ing Alkitab tumrap salah siji saka papat kali kang ana ing swarga. [1] Kali iki uga dimangertèni kanthi jeneng iki (Amu) déning para panulis Islam jaman abad tengahan.

Kali iki bisa dilayari luwih saka 1450 km (800 mil). Dawaning kali iki 2400 km (1500 mil) lan dhaérah ilèn kali jembaré 534.739 km², minangka pambuawangan banyu saka tlatah kuwi nganti watara 55 km3 sataun, yakuwi banyu kang asalé saka gunung-gunung ing sisih kidul kang nduwèni curah udan taunan luwih saka 1000 mm.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Curzon, George Nathaniel. 1896. The Pamirs and the Source of the Oxus. Royal Geographical Society, London. Reprint: Elibron Classics Series, Adamant Media Corporation. 2005. ISBN 1-4021-5983-8 (pbk; ISBN 1-4021-3090-2 (hbk).
  • Gordon, T. E. 1876. The Roof of the World: Being the Narrative of a Journey over the high plateau of Tibet to the Russian Frontier and the Oxus sources on Pamir. Edinburgh. Edmonston and Douglas. Reprint by Ch'eng Wen Publishing Company. Taipei. 1971.
  • Toynbee, Arnold J. 1961. Between Oxus and Jumna. London. Oxford University Press.
  • Wood, John, 1872. A Journey to the Source of the River Oxus. With an essay on the Geography of the Valley of the Oxus by Colonel Henry Yule. London: John Murray.

Cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ William C. Brice. 1981. Atlas sajarah Islam (Hardcover). Leiden kanthi dhukungan saka Encyclopaedhi Islam. ISBN 90-04-06116-9.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Amu_Darya&oldid=813522"