Kali Amu Darya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Amu Darya
Delta Amu Darya saka angkasa, November 1994
Delta Amu Darya saka angkasa, November 1994
Tuk Gunung Pamir
Sawangan Segara Aral
Nagara sing diilèni Afghanistan, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan
Dawa 2,400 km (1,500 mi)
Dhuwur sumber ~6,000 m (15,000 ft)
Rata-rata debit 1,400 m³/s (4,500 ft³/s)
Tlatah ilèn kali 534,739 km² (206,500 mi²)
Peta tlatah saubengé Segara Aral.

Kali Amu Darya- Amudarya (Tajik: Омударё or дарёи Ому-Omudaryo or daryoi Omu; Pèrsi: آمودریا‎‎-Âmudaryâ; Uzbèk: Amudaryo, karo darya (Pahlavi) tegesé segara utawa kali kang gedhé banget), iku sawijining kali kang paling dawa ing Asia Tengah.

Amu iku asalé saka kutha Āmul, saiki dikenal minangka Türkmenabat. Kali iki kawangun déning patemon antara kali-kali Vakhsh lan Panj. Akèh sing ndunungi kana kang ngarani kali iki Jayhoun (جيحون), minangka tembung serapan saka Gihon, jeneng ing Alkitab tumrap salah siji saka papat kali kang ana ing swarga.[1] Kali iki uga dimangertèni kanthi jeneng iki (Amu) déning para panulis Islam jaman abad tengahan.

Kali iki bisa dilayari punjul 1450 km (800 mil). Dawaning kali iki 2400 km (1500 mil) lan tlatah ilèn kali jembaré 534.739 km², minangka pambuawangan banyu saka tlatah iku nganti watara 55 km3 sataun, ya iku banyu kang asalé saka gunung-gunung ing sisih kidul kang duwé curah udan taunan punjul 1000 mm.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Curzon, George Nathaniel. 1896. The Pamirs and the Source of the Oxus. Royal Geographical Society, London. Reprint: Elibron Classics Series, Adamant Media Corporation. 2005. ISBN 1-4021-5983-8 (pbk; ISBN 1-4021-3090-2 (hbk).
  • Gordon, T. E. 1876. The Roof of the World: Being the Narrative of a Journey over the high plateau of Tibet to the Russian Frontier and the Oxus sources on Pamir. Edinburgh. Edmonston and Douglas. Reprint by Ch'eng Wen Publishing Company. Taipei. 1971.
  • Toynbee, Arnold J. 1961. Between Oxus and Jumna. London. Oxford University Press.
  • Wood, John, 1872. A Journey to the Source of the River Oxus. With an essay on the Geography of the Valley of the Oxus by Colonel Henry Yule. London: John Murray.

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. ^ William C. Brice. 1981. Atlas sajarah Islam (Hardcover). Leiden kanthi panjurung saka Encyclopaedhi Islam. ISBN 90-04-06116-9.