Kalantipan Émosional

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Salah siji contoh cara wong nuduhne emosi.

Kalantipan Émosional (Basa Inggris: emotional quotient, dicekak EQ) ya iku kemampuan wong kanggo nampa, netepaké, ngatur, lan ngontrol émosi saka awaké dhéwé lan wong ing sacedhaké.[1] Ing kasus iki, émosi nuduhaké marang perasaan marang informasi babagan sesambetan.[2] Nanging, kacerdasan/kapinteran nuduhaké marang kapasitas kanggo menèhi alesan sing bener babagan sesambetan. Ing jaman saiki, kacerdasan émosional (EQ) dianggep ora kalah penting karo kacerdasan intelektual (IQ). Sawijining panaliten ngendika yèn kacerdasan émosional luwih penting kaping pindho (dua kali) tinimbang kacerdasan intelektual adhedasar pasumbangané marang kesuksesané wong.

Steiner (1997) njelaské yèn kalantipan émosional ya iku kamampuan sing isoh mangerti émosi awaké dhéwé lan wong liya, sarta ngerti piyé cara nuduhaké émosiné kanggo ngunggahké maksimal etis minangka kakuwatan pribadhi.[3]

Arep padha karo dhefinisi ing dhuwur, Mayer lan Solovey (Goleman, 1999; Davies, Stankov, dan Roberts, 1998) nerangaké yèn kalantipan emosi ya iku kamampuan kanggo deleng lan ngendalikne perasaan awaké dhéwé lan wong liya, lan nggunakké pirang-pirang perasaan mau kanggo nggayutakée pikiran lan tindakan.[3]

Miturut Howard Gardner (1983) ana limang poin utama saka kacerdasan émosionalé wong, ya iku:

  1. Bisa nepang lan ngatur émosiné dhéwé
  2. Duwèni sensitivitas marang émosi wong liya
  3. Bisa nanggapi lan rembugan karo wong liya secara émosional
  4. Bisa nggunakaké émosi minangka alat kanggo nambah semangat awaké dhéwé.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Mendefiniskan Kecerdasan Emosional. Diakses 4 Juni 2010.
  2. Apa Itu Kecerdasan Emosional?. Diakses 4 Juni 2010.
  3. a b "KECERDASAN EMOSIONAL (EQ) >> Pengertian Kecerdasan Emosional (EQ)". belajarpsikologi.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-01-08.