Kalākaua

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kalākaua
Kingdavidkalakaua dust.jpg
King of the Hawaiian Islands (more ...)
Panjenengan February 12, 1874 – January 20, 1891
Investiture
Coronation
February 13, 1874, Kīnaʻu Hale
February 12, 1883, ʻIolani Palace, Honolulu
Leluhur Lunalilo
Panerus Liliʻuokalani
Lair (1836-11-16)Novèmber 16, 1836
Honolulu, Kingdom of Hawai'i
Surud Januari 20, 1891(1891-01-20) (umur 54)
San Francisco, California, U.S.
Astana February 15, 1891[1]
Mauna ʻAla Royal Mausoleum
Garini Kapiʻolani
Jeneng dawa
David Laʻamea Kamananakapu Mahinulani Naloiaehuokalani Lumialani Kalākaua
Wangsa House of Kalākaua
Bapa Caesar Kapaʻakea
Ibu Analea Keohokālole
Agama Church of Hawaii
Tapak tangan


Kalākaua (16 Nopember 1836 - 20 Januari 1891) Jeneng laire Dawud La'amea Kamananakapu Mahinulani Naloiaehuokalani Lumialani Kalākaua [2] lan kadhangkala disebut The Merrie Monarch yaiku raja pungkasan lan raja penultimate Kerajaan Hawaii . Lunalilo nggayuh, dheweke kapilih dadi raja saka Hawai'i marang Ratu Emma . Panjenengané mréntah wiwit 12 Februari 1874, nganti mati ing San Francisco, California, tanggal 20 Januari 1891. Kalākaua nduweni kepribadian sing tenang lan seneng karo para tamu kanthi nyanyi lan ukulele . Ing panjadéyané lan jubile ulang taun, hula sing wis dicekal saka publik ing karajan dadi perayaan budaya Hawaii.

Ing mangsa pamaréntahané, Taun1875 ngasilaké kamakmuran ing karajan. Pengaruhe kasebut nerusake kesejahteraan nanging ngidini Amerika Serikat nggunakake para eksklusif Pearl Harbor . Ing taun 1881, dhèwèké nglakoni perjalanan ing saindhenging donya kanggo nyengkuyung imigrasi kontrak para pekerja perkebunan gula. Kalākaua kepengin Hawaiians kanggo ngembangake pendidikan sing ngluwihi negara. Dheweke ngedekake program sing dibiayai pamaréntah kanggo mromosikake para siswa sing berkualitas supaya dikirim ing luar negeri kanggo nerusake pendidikan. Rong proyek Kalākaua, patung Kamehameha I lan mbangun 'Istana Iolani, minangka usaha ingkang larang larang nanging minangka papan wisata ingkang populer.

Biyografi[besut | besut sumber]

Kalākaua nalika umur patbelas, c. 1850

Kalākaua lair jam 2:00 am nalika tanggal 16 Nopember 1836, kanggo Caesar Kaluaiku Kapa'akea lan Analea Keohokālole ing komplek sandhangan suket sing asale saka kakangnane'Aikanaka, ing pulo O'ahu.[3][4] ali'i saka bangsawan Hawai, kulawargane dianggep minangka hubungan ageng saka Kaluarga Kamehameha, sing nuduhake keturunan sing umum saka abad ke-18 sing luwih dikenal dadi Keawe'īkekahiali'iokamoku . Saka wong tuwane, dheweke keturunan saka Keaweaheulu lan Kame'eiamoku, loro saka limang penasihat karajan Kamehameha I sajrone numpes Karajan Hawai'i . Kame'eiamoku, mbah kakung ibune lan bapakne, yaiku salah sijine kembar karajan bebarengan Kamanawa sing digambarake ing jambul Hawai.[5]


Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Forbes 2003, k. 404.
  2. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng HG1883.02.14
  3. Biographical Sketch 1884, kk. 72–74.
  4. Allen 1995, kk. 1–6.
  5. Liliuokalani 1898, pp. 1–2, 104–105, 399–409; Allen 1982, pp. 33–36; Haley 2014

Kapustakaan[besut | besut sumber]

Wacanan lianne[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Kang sadurungé
Lunalilo
King of Hawaiʻi
1874–1891
Kang sawisé
Liliʻuokalani