Kaisar Zhengde

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kaisar Zhengde

Kaisar Zhengde (Hanzi: 正德, 1491-1521) ya iku kaisar Dinasti Ming kang mrentah saka taun 1505 nganti tekan taun 1521.[1] Dhèwèké ya iku putra tunggal saka Kaisar Hongzhi kang kasisa, seduluré mati nalika isih bayi.[1] Kaisar Zhengde lair karo jeneng Zhu Houzhao (朱厚照).[1] Ora kaya bapake, dhèwèké iku dadi wong kang ora wicaksana, Zhengde bisa kalebu dadi kaisar Ming kang morale ora kaya moral pejabat utawa bejat.[1]

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Zhengde olèh gelar dadi putra mahkota nalika taun 1492.[1] Dhèwèké dadi kaisar nalika taun 1505 sawisé bapake mangkat, lan dhèwèké njenengi rezime karo jeneng Zhengde.[1] Dhèwèké duwé mènèhi kapercayan karo pejabat-pejabat korup lan duwé wong wadon simpenen kang akèh ana ing pura mburi.[1] Zhengde akèh ngentèkaké wektune kanggo dolanan wong wadon.[1] Sawisé bosen karo wong wadon kang ana ing njero pura, dhèwèké mènèhi prentah marang pasukane kanggo nggawakake wong wadon saka Asia Kulon lan Tengah.[1] Sawisé ngrasa bosen, banjur dhèwèké njaluk wong wadon kang ana ing omahé pejabat-pejabate kanggo digawa marang awake.[1] Sawijining pejabat kang jenenge Ma Ang duwé adhi kang pinter nari lan nyanyi.[1] Dhèwèké pisah karo bojone banjur menehake awake marang Zhengde.[1] Ma Ang banjur dipromosikake amarga perkara iki.[1] Zhengde kang uga alkoholik iki sok pista ana ing omahé Ma Ang.[1] Sawijining dina dhèwèké kapéncut marang sawijining gundik Ma Ang, kang sabanjure dipersembahake kanggo dhèwèké.[1] Perkara iki nyebabake seduluré lanang Ma Ang dipromosikake.[1] Kala-kala dhèwèké uga metu saka pura kanggo pakean kang biyasa lan dikancani déning kasim lan pengawale kanggo golèk wong wadon ayu.[1] Zhengde ngadopsi 100 anak angkat kang kabehane dijenengi marga Zhu.[1]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cheng Qinhua, Tales of the Forbidden City, Bejing: Foreign Languages Press, 1997.

Didhisiki déning:
Kaisar Hongzhi
{{{jabatan}}}
(Dinasti Ming)
1505-1521
Diganti déning:
Kaisar Jiajing

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r m-search.jp