Kaisar Zhengde

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kaisar Zhengde

Kaisar Zhengde (Hanzi: 正德, 1491-1521) ya iku kaisar Dinasti Ming kang mrentah saka taun 1505 nganti tekan taun 1521.[1] Dhèwèké ya iku putra tunggal saka Kaisar Hongzhi kang kasisa, sedulure mati nalika isih bayi.[1] Kaisar Zhengde lair karo jeneng Zhu Houzhao (朱厚照).[1] Ora kaya bapake, dhèwèké iku dadi wong kang ora bijak, Zhengde bisa kalebu dadi kaisar Ming kang morale ora kaya moral pejabat utawa bejat.[1]

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Zhengde oleh gelar dadi putra mahkota nalika taun 1492.[1] Dhèwèké dadi kaisar nalika taun 1505 sawise bapake mangkat, lan dhèwèké njenengi rezime karo jeneng Zhengde.[1] Dhèwèké duwé menehi kapercayan karo pejabat-pejabat korup lan duwé wong wadon simpenen kang akèh ana ing istana mburi.[1] Zhengde akèh ngentekake wektune kanggo dolanan wong wadon.[1] Sawise bosen karo wong wadon kang ana ing njero istana, dhèwèké menehi prentah marang pasukane kanggo nggawakake wong wadon saka Asia Kulon lan Tengah.[1] Sawise ngrasa bosen, banjur dhèwèké njaluk wong wadon kang ana ing omahe pejabat-pejabate kanggo digawa marang awake.[1] Sawijining pejabat kang jenenge Ma Ang duwé adhi kang pinter nari lan nyanyi.[1] Dhèwèké pisah karo bojone banjur menehake awake marang Zhengde.[1] Ma Ang banjur dipromosikake merga perkara iki.[1] Zhengde kang uga alkoholik iki sering pesta ana ing omahe Ma Ang.[1] Sawijining dina dhèwèké kepencut marang sawijining gundik Ma Ang, kang sabanjure dipersembahake kanggo dheweke.[1] Perkara iki nyebabake sedulure lanang Ma Ang dipromosikake.[1] Kala-kala dhèwèké uga metu saka istana kanggo pakean kang biasa lan dikancani déning kasim lan pengawale kanggo golek wong wadon ayu.[1] Zhengde ngadopsi 100 anak angkat kang kabehane diwenehi jeneng marga Zhu.[1]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cheng Qinhua, Tales of the Forbidden City, Bejing: Foreign Languages Press, 1997.

Didhisiki déning:
Kaisar Hongzhi
Kaisar Tiongkok
(Dinasti Ming)
1505-1521
Diganti déning:
Kaisar Jiajing


Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r (id)m-search.jp
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Zhengde&oldid=1086533"