Kaisar Zhengde

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kaisar Zhengde

Kaisar Zhengde (Hanzi: 正德, 1491-1521) yaiku kaisar Dinasti Ming kang mrentah saka taun 1505 nganti tekan taun 1521.[1] Dheweke yaiku putra tunggal saka Kaisar Hongzhi kang kasisa, sedulure mati nalika isih bayi.[1] Kaisar Zhengde lair karo jeneng Zhu Houzhao (朱厚照).[1] Ora kaya bapake, dheweke kuwi dadi wong kang ora bijak, Zhengde bisa kalebu dadi kaisar Ming kang morale ora kaya moral pejabat utawa bejat.[1]

Pamrentahan[sunting | sunting sumber]

Zhengde oleh gelar dadi putra mahkota nalika taun 1492.[2] Dheweke dadi kaisar nalika taun 1505 sawise bapake mangkat, lan dheweke njenengi rezime karo jeneng Zhengde.[2] Dheweke duwe menehi kapercayan karo pejabat-pejabat korup lan duwe wong wadon simpenen kang akeh ana ing istana mburi.[2] Zhengde akeh ngentekake wektune kanggo dolanan wong wadon.[2] Sawise bosen karo wong wadon kang ana ing njero istana, dheweke menehi prentah marang pasukane kanggo nggawakake wong wadon saka Asia Kulon lan Tengah.[2] Sawise ngrasa bosen, banjur dheweke njaluk wong wadon kang ana ing omahe pejabat-pejabate kanggo digawa marang awake.[2] Sawijining pejabat kang jenenge Ma Ang duwe adhi kang pinter nari lan nyanyi.[2] Dheweke pisah karo bojone banjur menehake awake marang Zhengde.[2] Ma Ang banjur dipromosikake merga perkara iki.[2] Zhengde kang uga alkoholik iki sering pesta ana ing omahe Ma Ang.[2] Sawijining dina dheweke kepencut marang sawijining gundik Ma Ang, kang sabanjure dipersembahake kanggo dheweke.[2] Perkara iki nyebabake sedulure lanang Ma Ang dipromosikake.[2] Kala-kala dheweke uga metu saka istana kanggo pakean kang biasa lan dikancani dening kasim lan pengawale kanggo golek wong wadon ayu.[2] Zhengde ngadopsi 100 anak angkat kang kabehane diwenehi jeneng marga Zhu.[2]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cheng Qinhua, Tales of the Forbidden City, Bejing: Foreign Languages Press, 1997.

Didhisiki déning:
Kaisar Hongzhi
Kaisar Tiongkok
(Dinasti Ming)
1505-1521
Diganti déning:
Kaisar Jiajing

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (id)m-search.jp
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)m-search.jp


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Zhengde&oldid=832931"