Kaisar Jiajing

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kaisar Jiajing

Kaisar Jiajing (Hanzi: 嘉靖, 1507-1567) ya iku kaisar ka-11 saka Dinasti Ming kang nguwasani Dinasti Ming saka tauan 1521 nganti tekan taun 1567.[1][2] Kaisar Jianjing lair karo jeneng Zhu Houcong (朱厚熜).[1] Dhèwèké ya iku anak pisanan saka Zhu Youyuan lan sepupu saka kaisar sadurungé, Zhengde.[1] Dhèwèké dadi kaisar sawisé Zhengde mangkat tanpa ninggal katurunan.[1]

Pamaréntahan[besut | besut sumber]

Sawisé munggah tahta, taun-taun pisanan kalakon kanthi apik.[1] Dhèwèké mbatalake kebijakan-kebijakan kang ngrugike saka rezim Zhengde lan nyingkirake pejabat lan kasim-kasim korup ana ing pamaréntahan.[1] Jiang Bin, pejabat militèr kang jahat uga dieksekusi saka prentahe.[1] Saliyané iku dhèwèké uga mènèhi prentah kanggo motong pajeg kanggo kang kena mala, lan wong wadon kang diwènèhake kanggo bebungah dibalekake manèh.[1] Ora let suwé sawisé munggah tahta, Jiajing mutusaké kanggo mènèhi gelar huangkao marang bapake, ssawijining gelar kang diwènèhake bapake ya iku gelar kaisar.[1] Dudutane iku diprotes déning mantri-mentrine kang nganggep iku mau ora padha karo tradisi amarga bapake Jiajing dudu kaisar kang ora pas yèn diwènèhi gelar kaisar iku.[1] Ora nuruti nasihat mau iku, Jiajing malah nglebokaké lan ngukum mati para mantri kang protes marang keputusane iku.[1] Perkara iku ndadèkaké akèh para pejabat kang mundur kang nyebabake akèh para pejabat kang padha korup mlebu ana ing pamaréntahan.[1] Jiajing iku sawijining wong kang percaya marang takhayul lan duwé obsesi kanggo golèk rahasia.[1]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cheng Qinhua, Tales of the Forbidden City, Bejing: Foreign Languages Press, 1997.

Didhisiki déning:
Kaisar Zhengde
{{{jabatan}}}
(Dinasti Ming)
1521-1567
Diganti déning:
Kaisar Longqing

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m www.kaskus.us
  2. [Cheng Qinhua, Tales of the Forbidden City, Bejing: Foreign Languages Press, 1997.]