Kaisar Hongzhi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kaisar Hongzhi

Kaisar Hongzhi (Hanzi: 弘治, 30 Juli 1470-8 Juni 1505) ya iku kaisar ska Dinasti Ming kang mréntah wiwit saka taun 1487 nganti tekan 1505.[1][2] Lair saja jeneng asli Zhu Youtang (朱祐樘), ya iku anak saka Kaisar Chenghua saka selire kang duwé marga Ji.[1] Dhèwèké ya iku kaisar mangsa pertengahan Ming kang bijaksana lan cinta damai, sadawane mangsa pamaréntahane Tiongkok stabil lan uga makmur kang ndadèkaké mangsa iki dijenengi karo abad perak Hongzhi.[1] Hongzhi lair lan digedhekake déning Selir Wan lan uga kroni-kronine kang mburu putra-putra kang dilairake déning Kaisar Chenghua.[1] Dhewe tau ucul saka pacoban kang pengin matèni dhèwèké.[1] Dhèwèké digedhekake kanthi meneng-meneng ana ing lingkungan pura déning permaisuri saka bapake.[1] Ana ing lindungan saka permaisuri, Selir Wan ora wani kanggo nglakokaké perkara kang gegebah.[1] Taun 1475, nalika umure wis 5 taun, dhèwèké nembé bisa kumpul manèh karo bapake lan banjur kanugrahan gelar putra mahkota.[2] Dhèwèké wis nuduhake kecemerlangane wiwit nalika isih cilik lan uga wis dididik kanthi apik ana ing pangawasan déning permaisuri.[2] Dhèwèké uga nguwasai ajaran-ajaran Konfusius lan kasil saka anggoné sinau muasake banget.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cheng Qinhua, Tales of the Forbidden City, Bejing: Foreign Languages Press, 1997.