Kaisar Tang Gaozu

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Kaisar Tang Gaozu (Li Yuan)

Kaisar Tang Gaozu (Hanzi: 唐高祖, 566-26 Juni 635) utawa kang duweni jeneng asline Li Yuan (李渊) ya iku kaisar kaping pisan Dinasti Tang kang mrintah nalika taun 618 nganti 626. Dheweke uga kang ngedegake dinasti Tang.[1] Dheweke asline ya iku gubernur kang duweni kuwasa ing wewengkon kang saiki dadi Provinsi Shanxi[1] nalika Dinasti Sui lagi ana kisruh kang nganti dadi pecahe Tiongkok dadi nagara-nagara bageyan kang dikuwasani déning para pemimpin pemberontak lan mantan pejabat Sui.[1] Li Yuan uga nglakokake prakara kang padha, iku saran saka putrane kang nomer 2, Li Shimin, dheweke mbalela lan ngangkat putune Kaisar kang saka Sui, Yang You dadi kaisar boneka kanthi gelar Kaisar Gong lan dheweke dadi waline.[1] Mangsa pamaréntahane digunakake kanggo naklukake saingan-saingane kanggo usaha nagara.[1]

Li Yuan lair ing Chang'an (saiki Xi'an, Shaanxi). Dheweké ya iku keturunan kaping 7 saka raja ing jaman Zaman 16 Nagara, ya iku Li Gao, pangadegé Kerajaan Liang Kulon.[2] Sawise ambruke kerajaan iku, putune Li Gao, Li Chong’er dadi pejabat ing Kerajaan Wei Lor, nanging generasi sakwise ambruke keturunan namung dadi pejabat militer kang tingkate ngisor.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (id)Dinasti Sui dan Dinasti Tang (Dipuntingali tanggal 7 Oktober 2011)
  2. ^ a b (id)Kaisar Tang (Dipuntingali tanggal 10 Oktober 2011)