Kaisar Shunzhi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kaisar Shunzhi
Emperor-Shunzhi1.jpg
Flag of the Qing Dynasty (1889-1912).svg Kaisar katelu Dinasti Qing Cina
Panjenengan 1 Oktober? 1644 – 7 Januari 1661
(&&&&&&&&&&&&&016.&&&&&016 taun, &&&&&&&&&&&&&098.&&&&&098 dina)
Pamakuthan 1650
Leluhur Huang Taiji
Panerus Kaisar Kangxi
Adipati Dorgon (1643-1650)
Astana Xiaoling, Zunhua
Putra Yinti
Fuquan
Hiowan Yei, Kaisar Kangxi
Changning
Jishou
Longxi
Yonggan
Jeneng dawa
Chinese: Aixin-Jueluo Fulin 愛新覺羅福臨
Manchu: Aisin-Gioro Fulin ᠠᡳᠰᡳᠨ ᡤᡳᠣᡵᠣ ᡶᡠᠯᡳᠨ
Jeneng anumreta
Kaisar Titian Longyun Dingtong Jianji Yingrui Qinwen Xianwu Dade Honggong Zhiren Chunxiao Zhang
體天隆運定統建極英睿欽文顯武大德弘功至仁純孝章皇帝[Ngenani wuni iki Listen 
Jeneng prasada
Kaisar Shizu of Qing
清世祖
Wangsa House of Aisin-Gioro
Bapa Huang Taiji
Ibu Ibu Suri Xiaozhuang

Kaisar Shunzhi (Hanzi: 顺治, Mongol: Eyebeer Zasagch Khaan, lair 15 Maret 1638 – pati 5 Fèbruari 1661 ing yuswa 22 taun) ya iku kaisar katelu saka Dinasti Qing lan kaisar Tiongkok pisanan saka suku Manchu wiwit bangsa minoritas iku nguwasani Tiongkok taun 1644.[1] Jeneng asline ya iku Aisin Gioro Fulin (爱新觉罗福临), putra ka-9 saka Huang Taiji.[1] Shunzhi nguwasani tahta sawisé bapake, Huang Taiji mangkat nalika tauan 1643.[1] Fulin ya iku putra ka-9 saka Huang Taiji kang lair denig salah siji selir kesayangane.[1] Gelar putra mahkota kang disandang Fulin dipercaya déning akèh wong amarga jasa lan usaha saka ibune.[1] Nalika Fulin nguwasani tahta taun 1643, dhèwèké direwangi déning pamane, Pangeran Dorgon lan Jirgalang kang dadi waline.[1] Dorgon kang ambisius pengin ngrebut beijing banjur ngumpulake kakuwatan lan nglatih basukan kang dibantu déning kakange Aji ge lan adhine Dodo lan uga salah siji penasehat militèr saka suku han kang jenenge Fan Hau Chen.[1] Fan hau Chen dhéwé ya iku adhine salah siji Jenderal saka Ming ya iku Fan Hau Ming.[1] Nalika sasi Juni 1644 kanggo nerusaké gegayuhan dinasti Qing ya iku nguwasani Tiongkok, Qing ngerahake wadyabala tumuju Beijing, kutha krajan Dinasti Ming kang ngliwati Tembok Besar lan uga ngliwati Terusan Shanhai kang dibantu déning gubernur ming kang cacahé telu lan salah sijiné ya iku Wu Sangui (pemberontakkan tiga raja mudha) lan bisa ngrebut Beijing saka rezim pambrontak wong tani Dashun kang dipimpin déning Li Zicheng..[2] Sasi Oktober taun iku uga, Duo’ergun ndeklarasikake yèn Dinasti Qing dadi enerus sah saka Dinasti Ming kang sadurunge dikalahake déning pemberontakan wong tani Dashun.[2] Kanggo njupuk atine rakyat ming kang ètnis han Duo’ergun nganakake upacara berkabung kanggo raja ming kang tewas ana ing pemberontakkan wong tani.[2] Duo`ergun uga ngangkat Fan hau cen wong saka ètnis Han dadi pejabat resmi nagara, prkara iku uga dilakokake kanggo njupuk atine rakyat.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h [Shunzhi. (2009). In Encyclopædia Britannica. Retrieved August 04, 2009, from Encyclopædia Britannica Online]
  2. ^ a b c d [Cheng Qinhua, Tales of the Forbidden City, Bejing: Foreign Languages Press, 1997.]