Johannes Gutenberg

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg
Gutenberg.jpg
Lair± 1398
Mainz, Electorate of Mainz
PatiFèbruari 3, 1468 (± 70)
Mainz, Electorate of Mainz
PakaryanPamahat, Panemu lan Pancetak

Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (basa Inggris: yoh-Hahn-UHS goot-n-Burg) (kirang langkung 1398-3 Fèbruari 1468), punika satunggiling pandhé logam waja lan emas kaliyan pancipta Jerman, ingkang misuwur déning sumbanganipun ing tèknologi cithak ing kiwa tengening taun 1450-an. Piyambakipun dianggep ingkang ndamel mesin pangecapan buku ingkang kaping pisan.

Panciptanipun punika wiwiting révolusi informasi ing Éropa ingkang saged njalari jaman Renaisans. Jaman Renaisans (saking basa Prancis: Renaissance, lair malih), punika jaman pambangun ing Éropa nalika budaya-budaya kina dipunsinaoni malih.

Gutenberg punika tiyang Éropa sepisanan ingkang migunakaken pancithakan tipe movable, watara taun 1439, lan panemu pancithakan Global.

Deleng uga liyané[besut | besut sumber]