Johann Jacob Bachofen

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
J. J. Bachofen
Johann Jacob Bachofen.jpg
J. J. Bachofen
Lair 22 December 1815
Basel, Switzerland
Pati 25 November 1887 (aged 71)
Basel, Switzerland
Bangsa Swiss
Karièr ngèlmiah
Babagan Roman law, anthropology

Johann Jacob Bachofen (J.J. Bachofen) (1815-1887) iku ahli hukum lan antropolog Swiss kang wis akéh nyelidiki sistem hukum bangsa Yunani lan Romawi klasik. Ing ranah ngèlmu antropologi dhéwéke kawentar amarga bukuné Das Mutterrecht taun 1861.[1] Buku kuwi maparké tèori bab tingkat-tingkat évolusi masarakat. Téoriné iku ana déné nalika ing jaman mbiyén banget manungsa ana ing kaanan promiscuitet. Ing kaanan iku manungsa kaya kéwan, lanang wadhon bisa cumbana tanpa ana ikatan kawin. Kulawarga batih durung ana. Sabanjuré timbul rupa urut-urutan adat masarakat kaya déné éksogami, matriakhi, patriakhi, lan tingkat saiki ya iku paréntal.[2] Tingkat-tingkat évolusi iku dienggo déning para ngrasuk aliran évolusi kanggo dalan pikirané. Téoriné iku dadi dhuwé pangribawa kang jembar nganti abad 19 ing ngèlmu-ngèlmu sosial Éropah Kulon. Panemu Bachofen iki dienggo déning G.A. Wilken, antropolog saka Walanda, kanggo neliti anéka warna adat ing Indonésia.[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Koentjaraningrat (1964). Tokoh-tokoh Antropologi. Jakarta: Penerbitan Universitas. 
  2. ^ Koentjaraningrat (1987). Sejarah Teori Antropologi I. Jakarta: Penerbit Universitas Indonesia. kk. 39–40.