Johannes Gutenberg

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Johann Gutenberg)
Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg
Gutenberg.jpg
Lair ± 1398
Mainz, Electorate of Mainz
Pati Fèbruari 3, 1468 (± 70)
Mainz, Electorate of Mainz
Pakaryan Pamahat, Panemu lan Pancetak

Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (basa Inggris: yoh-Hahn-UHS goot-n-Burg) (kirang langkung 1398 - 3 Februari 1468), punika satunggiling pandhé logam waja lan emas kaliyan pancipta Jerman, ingkang misuwur déning sumbanganipun ing tèknologi cithak ing kiwa tengening taun 1450-an. Piyambakipun dianggep ingkang ndamel mesin cithak buku ingkang kaping pisan.

Panciptanipun punika wiwiting revolusi informasi ing Éropah ingkang saged ngakibataken jaman Renaisans. Jaman Renaisans (saking basa Prancis: Renaissance, lair malih), punika jaman pambangun ing Éropah nalika budaya-budaya kina dipunsinaoni malih.

Gutenberg punika tiyang Éropah sepisanan ingkang migunakaken pancithakan tipe movable, watara taun 1439, lan panemu pancithakan Global.

Uga pirsani liyané[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.