Jembar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Jembar utawa sajeroning Basa Indonésia: Jembar iku kuantitas fisik sing nyatakaké ukuran sawijining lumah. Satuan jembar utama miturut SI ya iku mèter pesagi déné miturut sistem Imperial ya iku kaki pesagi. Pangukuran jembar kanggo wangun-wangun prasaja bisa dilakokaké kanthi migunakaké persamaan matematika. Tuladhané, kanggo segipapat, jembaré ya iku amba (lébar) ping dhuwur (tinggi).

Jembar wangun rong dimensi[besut | besut sumber]

Conto-conto wangun rong dimensi

Jembar sawijining wangun rong dimensi bisa diitung kanthi migunakaké èlemèn satuan jembar arupa kothak bujur sangkar (utawa wangun liya) sing diweruhi ukurané. Jembar wangun sing bakal diukur minangka gunggung èlemèn satuan jembar sing nutupi wangun kasebut. Kanggo wangun-wangun sing duwé kateraturan ana rumus - rumus sing bisa dipigunakaké gumantung marang karakteristik wangun rong dimensi kasebut.

Rumus jembar wangun rong dimensi
Wangun rong dimensi Karakteristik Rumus jembar
bujur sangkar sisih (s)
segi papat dawa (p), amba (l)
bunderan (lingkaran) jari-jari (r)
segi telu (segitiga) alas (a), dhuwur (t)