Jembar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Jembar utawa sajeroning Basa Indonésia: Jembar iku kuantitas fisik kang nyatakaké ukuran siji lumah. Ékan jembar utama miturut SI ya iku mèter pesagi déné miturut sistem Imperial ya iku kaki pesagi. Pangukuran jembar kanggo wangun-wangun prasaja bisa dilakokaké kanthi migunakaké persamaan matematika. Tuladhané, kanggo segipapat, jembaré ya iku amba (lébar) ping dhuwur (tinggi).

Jembar wangun rong dhimènsi[besut | besut sumber]

Conto-conto wangun rong dhimènsi

Jembar siji wangun rong dhimènsi bisa diitung kanthi migunakaké èlemèn ékan jembar wujud kothak bujur sangkar (utawa wangun liya) kang diweruhi ukurané. Jembar wangun kang bakal diukur minangka gunggung èlemèn ékan jembar kang nutupi wangun mau. Kanggo wangun-wangun kang duwé kateraturan ana rumus - rumus kang bisa dipigunakaké gumantung marang karakteristik wangun rong dhimènsi mau.

Rumus jembar wangun rong dhimènsi
Wangun rong dhimènsi Karakteristik Rumus jembar
bujur sangkar sisih (s)
segi papat dawa (p), amba (l)
bunderan (lingkaran) jari-jari (r)
segi telu (segitiga) alas (a), dhuwur (t)