Jayakusuma I

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Pangeran Jayakusuma I (sekitar 1787–1829) ya iku putra Sultan Hamengkubuwana II patutan karo Mas Ayu Sumarsonowati. Ing jamane perang Dipanegara Jayakusuma I melu pacak baris mbelani Dipanegara lan ganti sesulih dadi Pangeran Ngabehi Ngabdulrahman.[1] Nalika 21 September 1829, Jayakusuma I lan putrane cacah loro aran Jayakusuma II lan Atmakusuma kabedhag ing Gunung Kelir, Kulon Praga lan tiwas dening saradhadhu Walanda pribumi (hulptroepoen) saka Manado, Ternate lan Madura kang dipimpin dening Cakrajaya. Jaggane padha ditigas banjur sirahe dikirim menyang Jenderal De Kock ing Magelang. Sirahe dikubur ing Banyusumurup[2] lan gembunge dikubur ing Sengir.[3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ R., Carey, P. B. Kuasa ramalan : Pangeran Diponegoro dan akhir tatanan lama di Jawa, 1785-1855 (ed. Cetakan pertama). Jakarta. ISBN 9799103959. OCLC 882551668. 
  2. ^ Carey, Peter (2017). Judul: Sisi Lain Diponegoro – Babat Kedung Kedo dan Historiografi Perang Jawa. Kepustakaan Populer Gramedia. k. 151. ISBN 978-602-424-680-8. 
  3. ^ Media, Wisnu Wardhana - Harian Jogja Digital. "Makam Pangeran Joyokusumo Memprihatinkan". Harianjogja.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2018-03-22.