James Loudon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Mr. James Loudon (Den Haag, 8 Juni 1824 – idem 31 Juni 1900), iku Gubernur-Jendral Hindhia-Walanda sing kaping 54. Dhèwèké maréntah antara taun 18721875.

Loudon iku putrané siji priyayi Inggris sing rawuh ing Hindhia-Walanda nalika diparéntah déning Raffles. Anging nalika wong Walanda teka manèh, dhèwèké mlebu warganagara Walanda lan banjur ngepalani siji pabrik gula.

Loudon iku Gubernur-Jendral sing wigati amarga dhèwèké réorganisasi kukum, antara kukum kanggo wong Éropah lan wong pribumi. Saliyané iku dhèwèké uga sing miwiti pandhidhikan kanggo wong-wong pribumi. Anging dhèwèké uga sing miwiti Perang Acèh.

Uga delengen[besut | besut sumber]