James George Frazer

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sir James George Frazer
225x
Sir James George Frazer in 1933
Lair(1854-01-01)1 Januari 1854
Glasgow, Sekotlan, Inggris
Pati7 Mèi 1941(1941-05-07) (umur 87)
Cambridge, Inggris
BangsaSekotlan
Alma materUniversitas Glasgow (MA 1874)
Kondhang ingRisét ing mitologi lan agama komparatif
BebungahOrder of Merit
Fellow of the Royal Society[1]
Karièr ngèlmiah
BabaganAntropologi sosial
KaprabawanJack Goody, Ross Nichols, Bronisław Malinowski

James G. Frazer ya iku ahli antropologi saka Sekotlan. Frazer uga kalebu ing kelompok évolusianis.[2] Jasané Frazer iku luwih akéh nyumbang panemuné ing babagan dumadiné agama.[3][4] Ana bukuné kang penting temen ya iku buku-buku ngenani anéka upacara lan adat istiadat keagaman saka suku-suku bangsa ing donya. Buku Totemism and Exogamy taun 1910 kang kandhelé dumadi saka patang jilid. Lan The Golden Bough taun 1911-1913 kang dumadi saka rolas jilid. Téori Frazer babagan dumadiné agama amarga manungsa mungkasi masalah-masalah uripé nganggo akal lan sistem kawruhé, nanging akal lan sistim kawruhé ana watesé. Nambah kepungkur kabudayan manungsa, nambah sempit wates akalé. Masalah-masalah urip kang ora bisa dipungkasi nganggo akal, akhiré dipungkasi nganggo sikir atawa ngèlmu gaib. Sihir miturut Frazer ya iku kabéh tingkah polah manungsa kanggo nggayuh kekuwatan kang ana ing alam, sarta kabéh anggapan kang ana ing guriné[2].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Fleure, H. J. (1941). "James George Frazer. 1854-1941". Obituary Notices of Fellows of the Royal Society 3 (10): 896–914. doi:10.1098/rsbm.1941.0041. 
  2. a b Koentjaraningrat (1964). Tokoh-tokoh Antropologi. Jakarta: Penerbitan Universitas. kk. 20–21. 
  3. Gaillard, Gérald (2004). The Routledge Dictionary of Anthropologists. London: Routledge. k. 21. ISBN 0-203-49900-X. 
  4. Koentjaraningrat (1987). Sejarah Teori Antropologi I. Jakarta: Penerbit Universitas Indonesia. k. 32. ISBN 979-8034-66-X.