Iwak prasujarah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Iwak Prasajarah)
Priscacara, sawijining jinis iwak kang wis cures

Iwak prasajarah ya iku jinis iwak sing urip nalika jaman prasajarah. Istilah iwak prasajarah ngrujuk marang sekabehing jinisi iwak sing mung bisa dimangerteni saka cathetan fosil kang tinemu.[1] Sakabehing fosil mau ya iku vertebrata sing paling kawitan dikenal, lan kalebu iwak kawitan lan cures sing urip saka jaman Kambrium marang Tersier. Studi ngenani babagan iwak prasajarah iki sinebut Paleoichthyologi (waca:Paleoistyologi). Wentuk iwak sing urip nganti jaman saiki, kaya ta Coelacanth uga sinebut iwak prasajarah, utawa malah bisa sinebut minangka fosil uripé jinis kéwan prasajarah sing bisa urip nganti jaman saiki amarga saya angele kéwan iki ditemoni. Kalebu uga kanggo jinising iwak sing lagi baé cures.

Cathetan Singkat[besut | besut sumber]

Iwak kang uga vertebrata sing muncul sepisanan, Ostracoderms, urip ing jaman Kambrium kira-kira 510 yuta taun kapungkur lan cures ing sacedhake jaman akir Devonian, kira-kira 337 yuta taun kapungkur.[2] Iwak tanpa rahang Ostracoderm tinemu ing laladan bekas banyu tawa. Awake Ostracoderms katutup kanthi klambu kang mbalung utawa sisik lan dawane racaké kurang saka 30 cm (1 kaki). Iwak jinis Osracoderms dilebokake ing kelas agnatha.

Ketegori Iwak Prasajarah[besut | besut sumber]

Pratélan iwak rasajarah sing wis cures:

Jawless fish[besut | besut sumber]

Placoderms[besut | besut sumber]

Artikel baku: List of placoderms

Iwak Acanthodians[besut | besut sumber]

Iwak Cartilaginous[besut | besut sumber]

Iwak Basal ray-finned[besut | besut sumber]

Iwak Modern ray-finned (Teleosts)[besut | besut sumber]

Artikel baku: Pratélan iwak bony

Iwak Lobe-finned[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ {{en}Janvier, Philippe (1998) Early Vertebrates, Oxford, New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-854047-7}
  2. ^ {{en}Long, John A. (1996) The Rise of Fishes: 500 Million Years of Evolution, Baltimore: The Johns Hopkins University Press. ISBN 0-8018-5438-5 }