Iwak Prasajarah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Priscacara, sawijining jinis iwak kang wis cures

Iwak prasajarah yaiku jinis iwak sing urip nalika jaman prasejarah. Istilah iwak prasejarah ngrujuk marang sekabehing jinisi iwak sing mung bisa dimangerteni saka cathetan fosil kang ditemokake.[1] Sakabehing fosil mau yaiku vertebrata sing paling kawitan dikenal, lan kalebu iwak kawitan lan cures sing urip saka jaman Kambrium marang Tersier. Studi ngenani babagan iwak prasejarah iki sinebut Paleoichthyologi (waca:Paleoistyologi). Wentuk iwak sing urip nganti jaman saiki, kayata Coelacanth uga sinebut iwak prasejarah, utawa malah bisa sinebut minangka fosil uripe jinis kewan prasejarah sing bisa urip nganti jaman saiki amarga saya angele kewan iki ditemoni. Kalebu uga kanggo jinising iwak sing lagi wae cures.

Cathetan Singkat[sunting | sunting sumber]

Iwak kang uga vertebrata sing muncul sepisanan, Ostracoderms, urip ing jaman Kambrium kira-kira 510 yuta taun kepungkur lan cures ing sacedhake jaman akir Devonian, kira-kira 337 yuta taun kepungkur.[2] Iwak tanpa rahang Ostracoderm ditemokake ing dhaerah bekas banyu tawa. Awake Ostracoderms katutup kanthi klambu kang mbalung utawa sisik lan dawane biasane kurang saka 30 cm (1 kaki). Iwak jinis Osracoderms dilebokake ing kelas agnatha.

Ketegori Iwak Prasajarah[sunting | sunting sumber]

Dhaptar iwak rasajarah sing wis cures:

Jawless fish[sunting | sunting sumber]

Placoderms[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: List of placoderms

Iwak Acanthodians[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Dhaftar acanthodians

Iwak Cartilaginous[sunting | sunting sumber]

Iwak Basal ray-finned[sunting | sunting sumber]

Iwak Modern ray-finned (Teleosts)[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Dhaftar iwak bony

Iwak Lobe-finned[sunting | sunting sumber]

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Catheta suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ {{en}Janvier, Philippe (1998) Early Vertebrates, Oxford, New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-854047-7}
  2. ^ {{en}Long, John A. (1996) The Rise of Fishes: 500 Million Years of Evolution, Baltimore: The Johns Hopkins University Press. ISBN 0-8018-5438-5 }
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_Prasajarah&oldid=832461"