Iwak Prasajarah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Priscacara, sawijining jinis iwak kang wis cures

Iwak prasajarah ya iku jinis iwak sing urip nalika jaman prasejarah. Istilah iwak prasejarah ngrujuk marang sekabehing jinisi iwak sing mung bisa dimangerteni saka cathetan fosil kang ditemokake.[1] Sakabehing fosil mau ya iku vertebrata sing paling kawitan dikenal, lan kalebu iwak kawitan lan cures sing urip saka jaman Kambrium marang Tersier. Studi ngenani babagan iwak prasejarah iki sinebut Paleoichthyologi (waca:Paleoistyologi). Wentuk iwak sing urip nganti jaman saiki, kayata Coelacanth uga sinebut iwak prasejarah, utawa malah bisa sinebut minangka fosil uripe jinis kewan prasejarah sing bisa urip nganti jaman saiki amarga saya angele kewan iki ditemoni. Kalebu uga kanggo jinising iwak sing lagi wae cures.

Cathetan Singkat[besut | besut sumber]

Iwak kang uga vertebrata sing muncul sepisanan, Ostracoderms, urip ing jaman Kambrium kira-kira 510 yuta taun kepungkur lan cures ing sacedhake jaman akir Devonian, kira-kira 337 yuta taun kepungkur.[2] Iwak tanpa rahang Ostracoderm ditemokake ing laladan bekas banyu tawa. Awake Ostracoderms katutup kanthi klambu kang mbalung utawa sisik lan dawane biasane kurang saka 30 cm (1 kaki). Iwak jinis Osracoderms dilebokake ing kelas agnatha.

Ketegori Iwak Prasajarah[besut | besut sumber]

Dhaptar iwak rasajarah sing wis cures:

Jawless fish[besut | besut sumber]

Placoderms[besut | besut sumber]

Artikel utama: List of placoderms

Iwak Acanthodians[besut | besut sumber]

Artikel utama: Dhaftar acanthodians

Iwak Cartilaginous[besut | besut sumber]

Iwak Basal ray-finned[besut | besut sumber]

Iwak Modern ray-finned (Teleosts)[besut | besut sumber]

Artikel utama: Dhaftar iwak bony

Iwak Lobe-finned[besut | besut sumber]

Delengen Uga[besut | besut sumber]

Catheta suku[besut | besut sumber]

  1. ^ {{en}Janvier, Philippe (1998) Early Vertebrates, Oxford, New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-854047-7}
  2. ^ {{en}Long, John A. (1996) The Rise of Fishes: 500 Million Years of Evolution, Baltimore: The Johns Hopkins University Press. ISBN 0-8018-5438-5 }
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_Prasajarah&oldid=1015658"