Istilah gerakan anatomi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Anané persendhian bisa mujudaké obahan sing werna-werna. Manéka gerak nganggo persendian dikontrol déning kontraksi otot.

Pronasi lan Supinasi
Arm flex pronate.jpg Arm flex supinate.jpg
Lengen sing nglakoni obahan fleksi lan pronasi. Otot biceps brachii ora kontraksi penuh. Lengen sing nglakoni obahan fleksi lan supinasi. Otot biceps brachii kontraksi penuh.

Fleksi lan ekstensi[besut | besut sumber]

Fleksi iku gerak nekuk utawa mbélokaké. Ekstensi iku obahan kanggo meluruskan. Contoh: obahan ayunan lutut ing kegiatan gerak jalan. Obahan ayunan ke depan minangka (ante)fleksi lan ayunan ke belakang disebut (retro)fleksi/ekstensi. Ayunan ke belakang lebih lanjut disebut hiperekstensi.

Adduksi lan abduksi[besut | besut sumber]

Adduksi iku obahan nyedhaki awak. Abduksi iku obahan ngadohi awak. Conto: obahan mbukak tungkai sikil ing posisi istirahat ing enggon minangka obahan abduksi (ngadohi awak). Yèn sikil digerakaké manèh menyang posisi siap minangka obahan adduksi (nyedhaki awak).

Elevasi lan depresi[besut | besut sumber]

Elevasi minangka obahan ngangkat, depresi iku obahan mudhunaké. Contoné: Obahan mbukak cangkem (elevasi) lan nutup (depresi) uga obahan pundhak mendhuwur (elevasi) lan mengisor (depresi)

Inversi lan eversi[besut | besut sumber]

Inversi iku gerak miringaké tlapak sikil arah menjero. Eversi iku obahan miringaké tlapak sikil menjaba. Uga perlu diweruhi, istilah inversi lan eversi mung kanggo wewengkon ing ugel-ugel sikil.

Supinasi lan pronasi[besut | besut sumber]

Supinasi iku obahan mlumahaké tangan. Pronasi iku obahan nengkurepaké. Uga perlu diweruhi istilah supinasi lan pronasi mung kanggo wewengkon ugel-ugel tangan waé

Endorotasi lan eksorotasi[besut | besut sumber]

Endorotasi iku obahan menjero ing saubengé sumbu dawa balung sing mawa sendhi (rotasi). Déné eksorotasi iku obahan rotasi menjaba.

Deleng uga[besut | besut sumber]