Istana Pagaruyung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pura Pagaruyung

Pura Pagaruyung utawi Istano Misuwur inggih punika satunggalipun pura ingkang dumunung wonten ing tlatah Batusangkar, Kabupatèn Tanah Datar sumatra Kilèn.[1] Pura Pagaruyung ingkang sapunika wonten punika réplika saking pura ingkang asli.[1] Pura Baso ingkang asli dunungipun wonten ing Bukit Batu Patah sampun kobongan ngantos telas ing satunggalipun prastawa karusuhan ing taun 1804.[1] Prosés renovasi malih Pura Baso dipunwontenaken ing tanggal 27 Dhésèmber 1976.[1] Nalika taun 1970-an pura punika dipunkeparengaken dipunpanggihi déning masarakat.[1] Nalika taun 2008, pura punika kebakar malih nanging lajeng dipunyasa malih.[1]

Nalika tanggal 27 Fèbruari 2007, Pura Pagaruyung nandhang kabakaran ageng amargi bledhèg ingkang nyamber pupusipun pura.[2]. Amargi kabakaran punika, wangunan pura punika rata kaliyan lemah.[3] Dhokumén-dhokumén lan rerenggan ingkang wonten ing salebetipun pura ndhèrèk kabakar.[3] Kinten-kinten namung 15 persén dhokumen lan bandha ingkang slamet.[3] Bandha ingkang slamet saking kabakaran punika sapunika dipunsimpen ing Balai Benda Purbakala Kabupatèn Tanah Datar.[3] Ragad ingkang dipunanggé kanggé yasa malih pura punika kinten-kinten nelasaken arta langkung saking Rp 20 miliar.[4] Bandha pusaka Karajan Pagaruyung dipunsimpen ing Istano Silinduang Bulan, 2 kilomèter saking Pura Pagaruyung.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f [Suhada, Ichsan (lan kanca-kanca). 2009. Pesona Indonesia; Pariwisata, Budaya dan Sosial (Lebih Dekat Mengenal Pulau Sumatra. Surabaya:Bintang Ilmu;kaca 71]
  2. Istano Pagaruyung Terbakar
  3. a b c d Istano Pagaruyung Terbakar, Semua Bukti Sejarah di Istano Hangus
  4. a b Perbaikan Istana Pagaruyung Lebih dari Rp 20 Miliar

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Istano Pagaruyung Terbakar, Semua Bukti Sejarah di Istano Hangus