Bledhèg

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Petir kutha Piracibaba, Brazil
Contoh swara guruh

Ana prakara nalika muter this file? Wacaa pitulung médhia.

Bledhèg ya iku gejala alam kang biyasané ana ing mangsa udan ya iku nalika ing langit metu kilatan cahya kang mblerengi lan biyasané dijenengi kilat kang mung sedhéla lan biyasané langsung ana swara Guntur.[1] Kang mbédakaké lan kekarone ora bareng ya iku amarga ana bédané antarané karikatan swara lan karikatan cahya.[1] Bledhèg awujud gejala alam kang bisa digolongaké ana ing kapasitor raseksa, ya iku lèmpèng pisanan méga (bisa lèmpèng negatif utawa lèmpèng positif) lan lèmpèng kaping loro ya iku bumi (dianggep netral).[2] Kaya kang dingertèni kapasitor ya iku sawijining komponèn pasif ana ing rerangkèn listrik kang bisa nyimpen ènèrgi (energy storage).[2] Bledhèg uga bisa kadadéan saka awan siji menyang awan sijiné (intercloud), ya iku sawijining kang duwé momotan negatif lan awan liyané kang duwé momotan positif.[2] Bledhèg kadadéan amarga ana béda potènsial antarané awan lan bumi utawa uga karo awan liyané.[2] Prosèsé amarga momotan ana ing awan kang obah kanthi teratur, lan ana ing pergerakane awan mau banjur berinteraksi karo awan liyané kang ndadèkaké momotan negatif banjur kumpul ana ing sisih, lan momotan positif kumpul ana ing sisih kang suwaliké.[2] Yèn béda potensial antarané awan lan bumi rada gedhé, mula banjur ana pambuwangan momotan negatif (èlèktron) saka méga menyang bumi utawa suwaliké kanggo kasetimbangan.[2] Ana ing prosès pambuangan momotan iki, méedhia kang dianggo èlèktron ya iku udara.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]