Ingushetia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Républik Ingushetia ( basa Rusia : Респу́блика Ингуше́тия, Respublika Ingushetiya ; Cithakan:Lang inh Ğalğaj Moxk) inggih punika nama Subyek Federal Rusia. Subyek fédheral punika anggadhahi jembar wewengkon 4.000 km². Padunung wonten Républik punika 467.294 jiwa ( 2002 ) kanthi kapadhetan padunung 116,8 jiwa/km². Ibu kithanipun inggih punika Magas. Nama Ingushetia punika kapendhet saking Georgia : Ingusheti. Ingushetia inggih punika salah satunggaling laladan paling mlarat saha gejolak wonten Rusia. Konflik militer ingkang wonten laladan saubengipun Chechnya, tumut mrambah wonten Ingushetia. Laladan punika kebak korupsi, panyulikan saha paten-pinaten warga sipil kaliyan aparat kaamanan pamaréntah, protes anti-pamaréntah, serangan dhumateng tentara saha perwira, tumindak kalinuwihan militer Rusia saha ngawon-awon kondhisi hak asasi manungsa.