Infèksi nular sèksual

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Infèksi nular sèksual (cara Inggris: sexually transmitted infection, dicekak STI), lelara nular sèksual, lan lelara kawirangan ya iku infèksi-infèksi kang lumrahé kasebar kanthi cumbana, mligi cumbana lewat vagina, cumbana lewat dubur lan cumbana oral. Akèh-akèhé STI awalé ora ngétokaké tandha-tandha-tandha-tandha.[1] Bab iki njalari anané résiko kang luwih gedhé bab nyebaraké lelara jini siki menyang wong liya.[2][3] Tandha-tandha-tandha-tandha lan tandha-tandané lelara iki bisa nyakup keputihan, penile discharge, borok kang ana utawa ing skepungané piranti kelamin, lan anané nyeri ing panggul. STI kang ditampa sadurungé utawa nalika meteng bisa ngasilaké ing bab èlèk kanggo bayiné. Sawenèh STI bisa njalari masalah-masalah ing bisa orané kang meteng.[1]

Luwih saka 30 baktéri-baktéri, virus-virus, lan parasit-parasit bisa njalari STI.[1] STI kang disebabaké baktéri nyakup klamidia, gonorea, lan sipilis karo liya-liyané. STI kang disebabaké virus kalebu genital herpes, HIV/AIDS, lan genital warts liya-liyané. STI kang disebabaké parasit kalebu trichomoniasis karo liya-liyané. Sanajan lumrahé kasebar kanthi cumbana, sawenèh STI uga bisa ditularaké kanthi kontak non-sèksual lewat getih lan jaringan awak kang uwis kena kontaminasi, menyusui, utawa nalika ngelairaké anak.[1] Tès-tès kanggo ndiagnosa STI iku gampang tinemu ing nagara-nagara maju, nanging ing nagara ngembang durung mesthi.[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c d e "Sexually transmitted infections (STIs) Fact sheet N°110". who.int.
  2. Murray PR, Rosenthal KS, Pfaller MA (2013). Medical microbiology (ed. 7th). St. Louis, Mo.: Mosby. k. 418. ISBN 9780323086929. 
  3. Goering, Richard V. (2012). Mims' medical microbiology. (ed. 5th). Edinburgh: Saunders. k. 245. ISBN 9780723436010.