Heo Nanseolheon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mukjodo, salah siji karya Heo Nanseolheon.

Heo Nanseolheon (허난설헌;허초희) utawa Heo Cho-hui (1563-1589) ya iku sawijining sastrawan kang ana ing Korea ing mangsa pemerintahan Dinasti Joseon.[1] Heo Nanseolheon asale saka kulawarga sastrawan ing kampung chodang, Gangwon.[1] Dheweke duwé addi lanang kanthi jeneng Heo Gyun kang uga minangka sawijining sastrawan misuwur Joseon.[1][2] Ing mangsa mau mung sithik wanita kang duwé kalodhangan sinau nulis senajan asale saka kulawarga sujana.[1] Wanita kudu ngurus rumah tangga lan ora diijinake nuduhake keprigelane ing jaba omah.[1] Nanging, Nanseolheon bisa sinau bareng karo sedulur lanange.[1]

Nalika umur 15 taun Nanseolheon kawin karo Kim Seong-nip nanging kawinane ora dadekake kepenak amarga bojone kerep mabuk-mabukan lan ora peduli.[1] Ibu mertune yga ora patiya seneng.[1] Nanseolheon ngalirake anak lanang lan wadon, nanging kekarone mati.[1] Malah sawise iku Nanseolheon ngalami keguguran.[1] Marga uripe rekasa lan ora kepenak, Nanseolheon ngesokake kabèh kasengsarane ing buku lan tulisan nganti tumekaning pati.[1] Asil karyane akeh-akehe ngenani kasengsarane npanguripan kang dilambangake banyu.[1]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l Kun, Moon-sik (1997). "Ch'odang Village in Kangnung" (PDF). Koreana 11.  Unknown parameter |month= ignored (help)
  2. ^ (en)Notable 16th-Century Poetess, koreatimes. Diundhuh tanggal 12 Juni 2010.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Heo_Nanseolheon&oldid=1074516"