Guwa Son Doong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Guwa Son Doong
Panggon Vietnam
Jero 150m
Dawa >6.5km
Status guwa disurve
Ditemokaké 1991
Cacahé lawang mlebu akèh
Angèlé bebahaya
Bebaya kali ngisor lemah

Guwa Son Doong iku guwa kang gedhé dhéwé ing ndonya. Guwa iki ana ing Vietnam. Guwa iki duwé ukuran amba 150 mèter lan dhuwure 200 mèter. Goa Son Doong ana ing Taman Nasional Phong Nha-Ke Bang, Kabupatèn Bo Trach, Provinsi Quang Binh, Vietnam.[1][2] Guwa iki dawane kurang luwih 6,5 km.

Guwa iki dijenengi Hang Son Doong kang tegesé guwa kali lan gunung. Guwa iki di temokake déning Ho Khanh nalika taun 1991. Nanging ora ana wong kang tau mlebu ing guwa iki, amarga ukurane kang gedhé, kali kang gedhé, lan tekanan angin kang gedhé.[1]

Ing guwa iki ana kedadean kang dianggep aneh, ya iku suwara siulan kang keprungu saben dina.[2] Ana peneliti saka Inggris kang asalé saka British Cave Research Association nyoba neliti guwa iku. Sabubare diteliti banjur ketemu saka ngendi suwara siulan. Suwara siulan iku saka angin ing kali ngisor lemah kang banyune ngalir banter, lan bisa gawé swara kaya siulan.[2]

Guwa iki tinemu pisanan déning warga kang jenenge Hồ-Khanh nalika taun 1991. Dhèwèké wis tau mènèhi inpormasi yèn ana guwa iku, nanging ora ana kang wani mlebu ing guwa iku amarga wedi karo suwara siulan iku mau.[2]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Goa Raksasa di Vietnam(diundhuh tanggal 6 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d www.bungakurnia.com; Misteri Goa Son Doong yang Bersiul(diundhuh tanggal 9 Agustus 2011)