Grahana rembulan Januari 2018

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Grahana Rembulan Total

Januari 31, 2018

Ing ekliptik ing sisih lorLunar eclipse chart close-2018Jan31.pngRembulan bakal pindhah saka kulon menyang  wétan (tengen ngiwa) ing nyebrang umbra Bumi.
Saros 124 (49 74)
Gamma -0.3014
Wektu Grahana (jj:mm:dd)
Totalitas  1:16:04
Sebagean 3:22:44
Penumbra 5:17:12
Kontak  Grahana (UTC)
P1 10:51:15
U1 11:48:27
U2 12:51:47
Puncak 13:29:50
U3 14:07:51
U4 15:11:11
P4 16:08:27

Sawijining prastawa grahana rembulan total bakal kelakon ing 31 Januari 2018.

Ing grahana rembulan kasebut uga bakal pas karo rembulan kang  bakal ana ing titik paling cedhak karo Bumi, utawa dikenal minangka perigee, mula grahana rembulan total bakal katon luwih gedhé. Grahana kasebut uga dumadi ing fase rembulan purnama kaloro ing Januari 2018 mula diarani minangka rembulan biru (Blue Moon), sanadyan rembulan mengkoné ora bakal awarna biru.

Latar mburi[besut | besut sumber]

Grahana rembulan total kalakon nalika rembulan lumebu umbra (bayangan peteng) Bumi. Grahana wiwit nalika rembulan alon-alon  lumebu umbra, mula ing lumahing bakal sithik kacokot  lan alon-alon cokotané wiwit gedhé. Saterusé, nalika rembulan bener-bener ana ing tengah umbra Bumi, rembulan bakal mbrabak kanthi warna abang semu coklat. Warna abang semu coklat ing rembulan kasebut disababaké déning semprotane Rayleigh (èfèk saka atmosfer kang padha kang nyebabaké langit sansaya abang nalika Srengéngé angslup) ing atmosfer Bumi kang nganti tekan bayangan umbrané.[1]

Gambaran modhèl ing ngisor iki nuduhaké carané kepriyé kedadéyané rembulan nalika ngliwati bayangan Bumi. Warna ing salumahing rembulan alon-alon owah saka warna abu-abu ciriné, wiwit peteng, lan pungkasané abang. Katon pérangan lor saka rembulan manggon paling cedhak karo pérangan tengah umbra, mula pérangan kasebut bakal dadi kang paling abang nalika grahana kelakon mengko.

Animation January 18 2018 lunar eclipse appearance.gif

Wektu Kedadéyan Grahana Rembulan Total 31 Januari 2018[besut | besut sumber]

Wektu Adhedhasar Zona Wektu
Eclipse PM PM PINTER UTC
Wektu prabédan saka UTC +7h +8h +9h 0h
Grahana Penumbral wiwit 17:51 18:51 19:51 10:51
Grahana sebagéan miwiti 18:48 19:48 20:48 11:58
Grahana total wiwit 19:52 20:52 21:52 12:52
Pucuk grahana total
20:30 21:30 22:30 13:30
Grahana total rampung
21:08 22:08 23:08 14:08
Grahana sebagean rampung 22:11 23:11 00:11 15:11
Grahana Penumbral rampung 23:08 00:08 01:08 16:08

Grahana rembulan total 31 Januari  2018 bisa dideleng ing Indonesia saka wiwit nganti rampung grahana. Wektu sakabèhé grahana bakal kelakon suwéne 76 menit, karo rembulan  kang bakal obah saka arah kidul umbra Bumi. Dadi, nalika fase saka totalitas grahana total kelakon, sisih ngisor rembulan mengkoné  bakal katon luwih padhang tinimbang ing sisih ndhuwuré.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Hermit Eclipse: An Eclipse". moonblink.info (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-02-15. 
  2. "First Blue Moon Total Lunar Eclipse in 150 Years Coming This Month". Space.com. Dijupuk 2018-02-15.