Bonékah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Golekan)

Bonékah ya iku modhel saka manungsa utawa sing madhani manungsa utawa kéwan.[1] Kerepé bonékah dianggo rerenggan kamar utawa koleksi kanggo bocah-bocah gedhé, nanging akèh-akèhé bonékah kanggo dolanan bocah cilik mliginé bocah wadon.[1]

Kawit taun 1940-an bonékah dianggo dadi medhia pendidhikan wis moncer lan akèh dianggo ing SD lan Sekolah Lanjutan ing Amérika.[1] Ing Éropah seni panggawéan bonékah wis tuwa banget lan moncer sarta luwih apik tinimbang Amérika.[1] Ing Indonésia bonékah mawa medhia pendhidhikan wis ora anèh.[1] Ing Jawa Barat ana bonékah kayu sing diarani "Wayang Golek" dianggo maragakake carita-carita Mahabarata lan Ramayana.[1] Ing Jawa Timur lan Jawa Tengah uga ana bonékah kayu kalih dimensi sing digawé saka kayu lan diarani "Wayang Krucil".[1] Ing Jawa Tengah lan Jawa Timur uga ana bonékah bayang-bayang sing diarani "Wayang Kulit".[1] Kanggo kabutuhan sekolah bisa digawé bonékah sing dipadhakaké karo carita-carita jaman saiki.[1]

Jinisé Bonékah[besut | besut sumber]

Didelok saka wujud lan cara dolanané ana warna-warna jinis bonékah, ya iku:

  • Bonékah Driji

Bonékah iki digawé saka barang sing gampang digolèki kaya tutup botol, bal pimpong, pring cilik sing bisa dianggo ndhas bonékah.[1] Kaya jenengé bonékah iki dipasang ana ing driji.[1] Bisa uga digawé kaya sarung tangan sing pucuk-pucuké sarung tangan iku wis digawé endhas bonékah banjur bisa digawé dolanan.[1]

Bonékah tangan iki tangan siji namung bisa maragakake bonékah siji.[1] Diaranai bonékah tangan, amarga bonékah iki mung duwé endhas siji lan tangan loro, pérangan awak lan sikil mung klambi sing bakal nutup lengen wong sing maragakaké.[1]

  • Bonékah Tali

Bonékah tali utawa Marionet akèh dianggo ing Eropa.[1] Bedané sing paling cetha antarané bonékah tali karo bonékah liya, ya iku tali pérangan endhas, tangan, lan sikil bisa diobah-obahake miturut karep dhalange. Cara ngobahaké nganggo tali.[1]

  • Bonékah Bayang-bayang

Bonékah bayang-bayang ya iku jinise bonékah sing cara maragakake mawa nontonaké obahé bayang-bayang saka bonékah iku.[1] Ing Indonésia mliginé ing Jawa ana sing diarani Wayang Kulit.[1]

Bonékah kartun utawa bonékah sing digawé persis kaya tokoh kartun sing lagi kaloka ana ing Televisi. Contoné bonékah kartun doraemon, kartun marsha, kartun hello kitty, lan kartun liyané sing racaké muncul ana ing televisi.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r Pengertian Boneka (dipunundhuh tanggal 12 Juli 2012)

Koleksi Boneka Teddy Bear Conto bonékah kartun ingkang tenar onok ing dunyo.