Giri Kedhaton

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Giri Kedhaton ya iku kadhaton ing Gresik kang dilurahi dening raja-pandhita kang turun saka Sunan Giri. Kadhaton iki madeg ing taun 1408  Saka/1486  M lan ing taun sabanjure Sunan Giri jumeneng nata kanthi jejuluk Prabu Satmata.[1]

Para ratu kang jumeneng ing Giri Kadhaton ya iku :

Jeneng Sesilih Tahun Menguasai[2][1]
Susuhunan Giri Gajah Kadhaton, Raden Paku, Prabu Satmata Sunan Giri 14811506
Susuhunan Giri Dalêm Kadhaton, Zainal Abidin Maulana Sunan Giri II 15061546
Sunan Seda ing Margi Sunan Giri III 15461548
Susuhunan Giri Parapèn, Sunan Prapèn Sunan Giri IV 15481605
Panembahan Kawis Guwa Sunan Giri V 16051616
Panembahan Ageng Giri 16161636
Panembahan Mas Witana Sideng Rana 16381660
Pangeran Puspa Ita 16601680

Sawise Giri kasil teluk marang Mataram, sesebutan nata ing Giri diganti dadi Panembahan.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Arifin, Zaenal (2017). "Perkembangan Maritim Giri Kedaton Tahun 1487-1681 M" (PDF). Jurnal Widyaloka IKIP Widya Dharma. 4 (2): 158.
  2. Muchtar, Hardiwonoto (2017-04-12). "Pemberontakan Panembahan Ageng Giri". Hardiwinoto (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-06-05.