Gimjang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gimjang
Preparing for gimjang: ingredients to make kimchi on a larger scale
Jeneng Koréa
Hangul김장
Alihaksara Koréa Kang SinampurnaGimjang
McCune–ReischauerKimjang

Gimjang ( 김장 ), uga diwaca kimjang,[1] ya iku prosès tradhisional kang nyepakaké lan ngawètaké kimchi, panganan acar sayur pedhes saka Koréa nalika mangsa adhem.[2] Sasuwéné mangsa panas, kimchi banjur digawé saka sayur-sayuran kang lagi musim ing mangsa kuwi. Wiwit wulan kaping sepuluh saben taun, masarakat nyepakaké kimchi akeh kanggo nyedhiyakaké nutrisi sasuwéné mangsa adhem utawa mangsa salju.[3] [4]

Pabean[besut | besut sumber]

Kimchi bisa dipangan minangka iringan kanggo meh kabeh panganan lan minangka bagean penting saka budaya Korea . [2] Resep-resep kasebut diwiwiti paling ora abad kaping 13, [3] nalika digawe saka sayuran, asinan, lan uyah utawa campuran alkohol lan uyah. [5] Mrica abang ditambahake ing bahan ing abad kaping 17. Kimchi modern biasane digawe saka kubis napa lan lobak putih, sanajan ana atusan variasi; bisa uga ngemot turnip, leek, wortel, lan papak. [6]

Ing cuaca sing adhem wulan November, ana akeh panen ing kebon lan pasar, lan proses Gimjang diwiwiti. [7] Tugas padamelan kasebut ditindakake dening kulawarga, sedulur, lan tangga teparo. [8] Klompok wong Korea nglumpukake kanggo motong sayuran, ngumbah, lan nambah uyah kanggo ngobati panganan lan miwiti proses fermentasi . Sifat kimchi tegese tantangan kanggo nyimpen nganti suwe; yen adhem banget, mula bakal beku, lan yen panas banget, luwih saka fermentasi, [9] lan bisa malih asem. [10] Solusi tradisional sadurunge pendinginan modern sing efektif yaiku nyimpen kimchi ing toples earthenware ing lemah, dikubur nganti tekan gulu jar kanggo nyegah isine beku. Amarga suhu mudhun ngisor 0 ° C, fermentasi dihentikan lan panganan dijaga; diwiwiti maneh nalika suhu mundhak nalika musim semi

. [11]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Dongyun Lee, Sunjoo Kim, Jinhee Cho and Jeongho Kim, "Microbial population dynamics and temperature changes during fermentation of kimjang kimchi", The Journal of Microbiology, Vol. 46, Number 5, 590-593
  2. a b Jill DuBois (2004), Korea, Cultures of the world, 7 (2 ed.), Marshall Cavendish, ISBN 978-0-7614-1786-6, dibukak ing 2010-04-14 Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "K" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  3. a b Martin Robinson; Ray Bartlett; Rob Whyte (2007), "Lonely planet Korea", Country Guides, Travel Survival Kit Series (7 ed.), Lonely planet, ISBN 978-1-74104-558-1, dibukak ing 2010-04-14 Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "L" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  4. Koreana Quarterly, 4, International Research Centre, 1962, ISBN 9780761417866, dibukak ing 2010-04-14
  5. Handbook of Korea (11 ed.), Korean Overseas Information Service, 2003, ISBN 978-89-7375-005-4
  6. David E. Shaffer (2007), Seasonal Customs of Korea, Korean culture series, 7, Hollym, ISBN 978-1-56591-245-8
  7. Jill DuBois (2004), Korea, Cultures of the world, 7 (2 ed.), Marshall Cavendish, ISBN 978-0-7614-1786-6, dibukak ing 2010-04-14
  8. Haeoe Munhwa Hongbowŏn (2005), Pictorial Korea, Korean Overseas Culture and Information Service
  9. Martin Robinson; Ray Bartlett; Rob Whyte (2007), "Lonely planet Korea", Country Guides, Travel Survival Kit Series (7 ed.), Lonely planet, ISBN 978-1-74104-558-1, dibukak ing 2010-04-14
  10. Haeoe Hongbowŏn (2003), A guide to Korean cultural heritage, Korean Information Service
  11. Kukche Haksurwŏn (1962), Koreana Quarterly, 4, Seoul, Korea: International Research Centre