Gelatin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Lembar (utawa godhong) gelatin kanggo masak
Gelatin sing di dang

Gelatin utawa gelatine (saka Latin: gelatus ateges "kaku" utawa "beku") yaiku bahan panganan sing tembus sawangan, ora ana warna, tanpa rasa, asale saka kolagen sing dijupuk saka bagean awak kewan. Iki mambubanget yen garing lan teles nalika lembab. Bisa uga diarani kololisis sing dihidrolisis, kolagen, kololisis, gelatine hidrolisis, gelatine dihidrolisis, lan peptida kolagen sawise ngalami hidrolisis. Iki biasane digunakake minangka agen gelling ing panganan, obat-obatan, kapsul obat lan vitamin, film fotografi lan kertas, lan kosmetik.

Bahan sing ngemot gelatin utawa ancase kanthi cara sing padha diarani bahan-bahan gelatin . Gelatin iku sawijining hidrolisis wangun kolagen, ing hidrolisis nyuda protein fibrils menyang cilik zat kimia ; gumantung saka cara fisik lan kimia denaturasi, bobot molekuler peptida tiba ing jembar. Gelatin ana ing panganan cuci mulut gelatin ; permen karu lan marshmallow paling ; lan krim es, dicelup, lan yogurt . [1] Gelatin kanggo masak asale kaya bubuk, granule, lan lambaran. Jinis instan bisa ditambahake menyang panganan kaya sing; liyane kudu direndhem ing banyu sadurunge.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. Kodjo Boady Djagnya; Zhang Wang; Shiying Xu (2010). "Gelatin: A Valuable Protein for Food and Pharmaceutical Industries: Review". Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 41 (6): 481–492. doi:10.1080/20014091091904. PMID 11592686.