Gasherbrum V

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gasherbrum V
Gasherbrum group westfaces annotated.jpg
Kaanan Gasherbrum massif
Titik dhuwur dhéwé
Èlevasi7,147 m (23,448 ft) [1]
Prominèn654 m (2,146 ft) [1]
Géografi
Parent rangeKarakoram, Gasherbrum
Panjatan
Panjatan pisananunclimbed

Gasherbrum V inggih punika gunung ingkang manggèn wonten ing Gasherbrum massif papanipunmmanggen wonten ing karakoram kisaran saking Gilgit-Baltistan, Pakistan.

Gasherbrum V

Lokasi kaliyan Pamaringan nama[besut | besut sumber]

Massif Gasherbrumm inggih punika nama puncak ingkang papanipun manggèn wonten ing cicih pucuk wétan-lor saking gletser Baltoro wonten ing Karakoram, Himalaya. Massif wosipun tiga puncak, salah satunggalipun Broad Peak. Gasherbrum asring dipunparingi nama “Shining Wall”, punika kapendhet saking nama “rgasha” ingkang ngemu teges éndah kaliyan brum ingkang ngemu teges gunung ingkang wonten ing balti, pramila sajatosipun Gasherbrum tegesipun “Gunung ingkang éndah” Sekawan puncak gasherbrum urut ingfkang saking inggil (Gasherbrum I dumugi IV) dipunparingi nama saking abad 19, Salajengipun Gasherbrum V kaliyan Gasherbrum VI namung dipunanggep dados “Peaks wonten ing punggungan sisih Kidulipum Gasherbrum IV”. The Geologist Swiss kaliyan Himalaya Ahli Günter Oskar Dyhrenfurth kasuwun maringi nama piyambak kanggé gunung punika, nalika wonten ing taun 1934 dipunparingi nama “Gasherbrum III” ngantos punika.

Inggil kaliyan Sajarah Pemanjat[besut | besut sumber]

Manawi miturut etangan tradhisional kirang langkung 7.320 mèter[2] , nanging kasunyatanipun gunung wonten ing kirang langkung 7.150 mèter. Manawi miturut Militer Rusia kanthi peta topografi skala 1:100.000 inggilipun 7.120 mèter. Peta ingkang paling akurat, inggih punika “Peta saking Pegunungan Salju wonten ing China”, ingkang maringi data bilih Gunung Gasherbrum V inggilipun 7.147 mèter. Wonten ing peta punika saged mbuktikaken bilih gasherbrum V gayut kaliyan Gasherbrum III ingkang inggilipun 6.493 mèter (654 langkung inggil). Gasherbrum V minangka salah satunggaling gunung ingkang paling tinggi dipunminggahi. Kautamanipun inggih punika saking segi cut-offipun saking 500meter. Gasherbrum punika puncak ingkang dipunminggahi urutan nomer gangsal wonten ing donya. Gunung punika minangka gunung ingkang [aling inggil ingkang saged dipunminggahi wonten ing Pakistan. Kanthi kautaman cut-off 150 mèter, Gasherbrum V minangka puncak ingkang saged dipunminggahi urutan kaping gangsal welas wonten ing donya.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b http://www.8000ers.com
  2. [1](dipunundhuh tanggal 29 September 2012)
  3. [2](dipunundhuh tanggal 29 September 2012)