Gapura:Oseania

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Artikel pilihan | Gambar pilihan | Warta saka Oseania | Apa wis pirsa...? | Kategori | Tokoh pilihan | Gapura kagandhèng | Gapura liyané ing Wikipedia | Dlajahi uga

Gapura Oseania
Sugeng Rawuh ing Gapura Oseania Wikipedia

Cithakan:/Header

Oceania-map.JPG

Oseania kuwi jeneng "bawana" klompok kapuloan ing Samodra Pasifik. Oseania kuwi bawana kanthi jembar dharatan paling cilik lan cacahing populasi paling sithik nomer loro sawisé Antartika.

Jroning pangertèn kang prasaja (kang sepisanan kadhefinisèkaké déning panjlajah saka Prancis Jules Dumont d'Urville ing taun 1831), kang klebu bawana Oseania yakuwi Polinesia (klebu Selandia Anyar), Melanesia (klebu Nugini) lan Mikronesia. Éwadéné ing pangertèn kang luwih jembar, Oseania uga ngliputi Australia lan Indonesia bagéyan wètan; nanging langka kang nglebokaké Jepang lan Kepuloan Aleut ing klompok Oseania.

sunting   

Artikel pilihan

Flag of the Marshall Islands.svg

Republik Kapuloan Marshall kuwi sawijining negara kapuloan kang dumunung ing Samudra Pasifik bagéan kulon. Negara iki wewatesan karo Nauru lan Kiribati ing sisih kidul, Mikronesia ing kulon, lan Pulo Wake ing sisih lor. Senadyan warga Mikronesia manggoni Kapuloan Marshall ing abad 2000 SM, pangetauan bab sajarah awal negara iki mung sethithik. Penjelajah Spanyol Alonso de Salazar minangka wong Eropah pisanan kang nemokaké Kep. Marshall, nanging kapuloan iki ora naté diparani manèh jroning sawetara abad nganti kaptèn Inggris John Marshall marani ing taun 1788; kapuloan iki dijenengké miturut jenengé. Sawijining perusahaan dagang Jerman ngadegaké cabang ing Kep. Marshall taun 1885 kang dadi bagéan saka protektorat Jerman Nugini. Jepang nguwasani kapuloan iki ing Perang Donya I lelandhesan mandat Liga Bangsa-Bangsa. Taun 1944 wektu Perang Dunia II, Amérika Sarékat nyerbu kapuloan iki lan nglebokaké jroning Wilayah Perwalian Kapuloan Pasifik (Trust Territory of the Pacific Islands). Sawisé perang, AS wiwit nglaksanakaké sawetara uji coba nuklir ing Kep. Marshall kang lumaku nganti taun 1960-an. Akibaté, akèh warga Marshall kang kena èfèk tingkat radiasi dhuwur saéngga klaim kompènsasi isih lumaku nganti dina iki. Taun 1979, Republik Kep. Marshall didegaké lan perjanjèn Compact of Free Association karo AS ditandhatangani, lan wiwit lumaku taun 1986. (Tutugé...)

sunting   

Gambar pilihan

Kaledonia Anyar
sunting   

Warta saka Oseania

sunting   

Apa wis pirsa...?

sunting   

Kategori

<categorytree>Geografi|Oseania<categorytree>

sunting   

Tokoh pilihan

sunting   

Gapura Kagandhèng

LocationAfrica.png
LocationAsia.png
LocationEurope.png
LocationNorthAmerica.png
Map-Latin America.png

Error: kudu mènèhi sawijining gambar ing baris kapisan

BlankMap-World.svg
Tortilla Wall 1.jpg
Afrika Asia Eropah Amérika Lor Amérika Latin Oseania Atlas Tapel Wates
sunting   

Gapura Liyané ing Wikipedia

sunting   

Dlajahi uga