Ford Laser

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Ford Laser
2000 Ford Laser (KN) LXi sedan (2015-07-03) 01.jpg
ProdhusènFord Motor Company
Uga kasebutFord Meteor (Australia & South Africa)
Ford Lynx
Mangsa sajroning produksiMarch 1981–December 2007
PerakitanCanada: Oakville, Ontario,[1]
Taiwan: Taoyuan City, (Ford Lio Ho, CKD)[2]
Malaysia: Shah Alam, Selangor ,[3]
Vietnam: Hai Duong [4]
Thailand: Rayong, (AAT)[5]
Australia: Homebush,[6]
Japan: Hofu, (Mazda)[6]
New Zealand: Wiri [6]
Indonesia[6]
United States[6]
Mexico[6]
Philippines: Santa Rosa, Laguna,[7]
Venezuela: Valencia,
Colombia: Bogotá,
South Africa: Pretoria,
Zimbabwe: Willowvale,[8]
Modhèl sakdurungéFord Escort
Modhèl sawiséFord Focus
Ford Escort (China&Taiwan)
KlasSubcompact car (1981–1994)
Compact car (1994–2007)
LayoutFF layout
F4 layout
Mobil sajinisFord Capri
Ford Escort
Mazda 323
Mercury Tracer

Ford Laser minangka salah sawijining jinis saka mobil ringkes, sing dikembangaké saka asale mobil subringkes ing telung generasi pisanan, mobil iki diprodhuksi déning perusahaan Ford ing Asia, Oceania, lan bagean Amerika Kidul, lan Afrika. Umumé kasedhiya kanthi jinis sedan utawa hatchback, sanajan uga ana jinis liya yaiku wagon lan versi pick-up uga kasedhiya ing pasar mancanagara. Jinis mobil sédan, lan hatchback wiwitan dibabar iku nganggo jeneng sèri Ford Meteor ing Australia ing antarane taun 1981 tekan 1987. Jeneng Ford Meteor uga digunakake ing Afrika Kidul.[9]

Ford Laser minangka sèri Familia 323, yaiku model sing diprodhuksi dening Mazda ing Jepang wiwit taun 1980. Ford entuk bagèan 25% ing Mazda ing taun 1979.

bentuk rangka lan perakitané mobil diayahi déning prodhusén Mazda Familia ing Jepang lan ngasilake jinis Laser ing pasar Asia lan mancanagara, kanthi nggunakake mesin, cat lan konfigurasi trasi sing mung kasedhiya ana ing pabrik mobil Mazda. Babagan kasebut paling nyata nalika taun 1980-an mbabar kanthi macem-macem variasi turbocharged, bodyshell unik kaya ta cabriolet, lan model 4WD full-time kabèh taun sadurunge debut ing pasar liyane (lan ing sawetara kasus, ora nate nggawe offshore ing kabèh). Bebarengan karo Jepang sing ngasilake Ford Telstar lan Ford Festiva, Laser didol ing dealer Autor khusus.[10]

Ing Australia lan Selandia Anyar, ing negara iku Ford katon minangka merek lokal, amarga sing bentuk rangkané sing padha karo Mazda, lokal 323, utamane ing Australia, 323, utamane ing Australia, lan uga jinis 323 diimpor. Miturut riset sing ditindakake dening Ford Australia ing taun 1984, katelu saka pembeli Laser ora ngerti manawa model Ford didhasarake ing Mazda 323.

Nanging, ing pasar-pasar ing wilayah Asia, kaya ta Singapura, Malaysia lan Hong Kong, uga Jepang dhewe, sing sanajan sumber sumber karo Mazda ngidini Ford njaga papan ing wilayah kasebut. Iki uga kedadeyan ing Amérika Kidul, Afrika Kidul, lan Karibia, ing ngendi Laser uga didol, ing pirang-pirang kasus dipasang sacara lokal.

Sèri Laser (KA/KB)[besut | besut sumber]

Sèri Wiwitan (KA/KB)
1982 Ford Laser (KA) Ghia 5-door hatchback (22643862523).jpg
Uga kasebutFord Meteor (sedan)
Mangsa sajroning produksi1981–1985 (Laser)
1982–1985 (Meteor)
Wangun rangka3-door hatchback
4-door sedan
5-door hatchback
Mesin1.1 L E1 I4 (petrol)
1.3 L E3 I4 (petrol)
1.5 L E5 I4 (petrol)
1.5 L E5T I4-T (petrol)
Transmisi4/5-speed manual
3-speed automatic
Mobil sajinisMazda Familia/323 (BD)

Mobil Jinis KA Laser (kode modhél Australia), digawé miturut lisensi saka Mazda, dikenalaké ing Maret 1981, minangka dadi ganti jinis Escort roda mburi ing Australia. Ing sawetara kasedhiya minangka jinis hatchback, ing loro-lorone saka lima lan lima lawang, uga sedan patang lawang sing diwenehi Ford Meteor. Asli didol mung karo mesin 1,3 liter, mesin 1.1 liter sing luwih cilik ora tau kasedhiya ing Australia. Mengko, versi 1.5 liter ditambah, uga versi turbocharged. Ing wulan Januari 1983, Laser ngalami facelift dadi KB. Éwah-éwahan entheng digawé ing sisih mburi, déné sisih ngarep dirancang maneh kanthi gaya sing luwih modern, salaras karo tampilan perusahaan Ford ing jaman kasebut.[11]

Ing Jepang, iki diarani "Las" Laser, sing padha karo seri KB Australia. Kode model BE ana hubungane karo kode model BD sing digunakake kanggo Familia / 323 sing cocog. Laser pertama sing didol ing Jepang ing pungkasan taun 1982. Suntikan bahan bakar lan 115 model turbocharged PS ditambah ing Juli 1983; varian kasebut ora nate didol ing njaba Jepang.[12]

Saliyane dibangun ing Australia lan Jepang, Laser uga nglumpuk ing New Zealand ing tanduran Wiri Ford ing Auckland, ngganti Mkort Esc2. Ing New Zealand, Laser didol minangka hatchback lan sedan, jeneng Meteor ora digunakake ing pasar kasebut, lan banjur digabung karo Mazda 323 ing tanduran Asma Kendaraan New Zealand (VANZ) ing Wiri, Auckland ing kerjasama bareng antara Ford New Zealand lan Mazda. 323 wiwitane wis kumpul ing tanduran Motor Industries International ing Otahuhu, banjur dijupuk saka Mazda New Zealand. Jam tangan Ford Laser sing dibangun ing New Zealand kasedhiya karo 1,1 liter (basa lan Ritz), mesin 1,3 liter (GL), lan 1,5 liter (Olahraga), nalika sedan Laser (basa, L, Ghia) kasedhiya. mesin 1.1-, 1,3 lan 1,5 liter, kanthi Ghia duwe pilihan transmisi otomatis.[13]

Laser uga didol ing sawetara negara ing Amerika Latin, kalebu Argentina, ing ngendi model lokal padha karo versi KA sing didol ing Australia. Nanging ing Meksiko, Laser generasi pertama duwe mburi ngarep sing padha karo North American Mazda GLC. Kajaba iku, wis adol ing pasar pemasaran tangan tengen ing Karibia kaya ta Jamaika lan Trinidad lan Tobago, ing papan kasebut dipasang. Majelis Laser uga dumadi ing Malaysia lan Indonesia (ing drive tangan tengen) lan ing drive kiwa kiwa kanggo pasar kaya ta Taiwan lan Filipina. Ing Taiwan, dipasang kanthi nggunakake kit mandhiri sing lengkap wiwit taun 1981 liwat usaha gabungan lokal Ford Lio Ho.[14] Laser uga dikenalake ing Zimbabwe taun 1981, model Ford sing pisanan sing adol ing negara iki patbelas taun, sawise ngukum sanksi ing Rhodesia banjur sawise Pranyatan Kamardikan Unilateral. [19] Iki dipasang ing tanduran Willowvale Motor Industries, ing Harare, bebarengan karo Mazda 323.[15]

  • Mazda E1, 41 kW (55 hp) 1.1 liter, karburator, 8-katup, SOHC (Dasar / Ritz, level trim ing New Zealand)
  • Mazda E3, 49 kW (66 hp) karburatortor 1,3 liter, 8-katup, SOHC (L lan GL ing NZ)
  • Mazda E5, 54 kW (72 hp) karburatortor 1,5 liter, 8-katup, SOHC (L & GL [Australia] lan Ghia [NZ lan Australia])
  • Mazda E5, 59 kW (79 hp) kembar-karburatortor kembung liter, 8 katup, SOHC (Olahraga)
  • Mazda E5T, 78 kW (105 hp) karburator 1.5 liter, 8-katup, SOHC, turbocharged (level trim Turbo trim, 300 diproduksi)
  • Mazda E5T, 85 kW (114 hp) 1,5 liter, suntikan bahan bakar elektronik, SOHC 8-injap, turbocharged (level trim Turbo ing Jepang)

Sèri Météor (GA/GB)[besut | besut sumber]

Dibabar ing April 1982, Ford Meteor minangka jeneng sing diwenehake menyang versi sedan Laser. Dirancang minangka seri GA, Meteor nampilake gaya telung kothak konvensional kanthi kursi mburi lipat 60/40 kanggo nambah kapasitas koper sing wis dianggep "gedhe banget kanggo kelas". Dibandhingake karo Laser, kursi ngarep bisa dipindhah rada adoh kanthi biaya penumpang kursi mburi. Kanggo nambah luwih kepraktisan, roda cadhangan Meteor bisa dipindahake saka lantai menyang posisi sing jujur ​​kanggo nambah ambane boot saka 410 nganti 585 milimeter (16,1 nganti 23,0) .Jangka tambahan 195 milimeter (7.7 in) liwat hatchback Laser yaiku digunakake dening Ford Australia kanggo mbenerake Meteor minangka pengganti TF Cortina. Ing Australia, Meteor mung kasedhiya karo mesin 1,5 liter lan transmisi manual lima-kacepetan utawa otomatis kanthi kacepetan telung laju otomatis. Akibate, Meteor duwe prekara sing angel kanggo ngganti Cortina, sing nawakake pamindahan mesin saka 2.0 liter kanggo papat inline, nganti inline-enem 4,1 liter, ditambah pilihan gerbong stasiun. Nanging, lapangan Meteor minangka pengganti Cortina mung minangka langkah sementara sadurunge pengenal sedan telstar ukuran pertengahan lan hatchback ing Mei 1983. Ing Australia, Meteor langsung bersaing nglawan Holden Camira.

Gaya ngarep lan gril ngarep Meteor beda karo laser sing cocog. Gaya Meteor didhasarake sedan pasar Jepang Mazda Familia (BD) Jepang. Owah-owahan lampu kalebu panggantos sinyal beluk ngarep Laser kanthi lensa sing jelas, uga cocog karo headlamp flush sing luwih gedhe ing lampu laser sing luwih cilik "srengenge" dadi enclosure. Gril Meteor luwih akeh pola "eggcrate" tinimbang slat ireng polat saka Laser. Penundaan kasebut mandhiri kanthi sumber coil.

Tingkat troto ing Australia kalebu GL levelmark entry lan Ghia, sing kasedhiya karo pak "S" pilihan sing nambah instrumen lengkap lan ban nganyari. Roda baja kanthi dering perhiasan logam sing padhang dibedakake GL saka Ghia kanthi roda wesi lan cetakan proteksi sisih jero.

Model facelifted jangka pertengahan Mei 1983, yaiku kodhe GB, nggayuh jarak akeh, sanajan Meteor terus dadi garis premium sing kapisah lan rada luwih akeh.

Sèri Laser (KE)[besut | besut sumber]

Ing wulan Oktober 1987, Ford ngenalake facelift saka KC, KE. Ana sawetara owah-owahan sing misuwur kanthi introduksi KE. Jeneng "Meteor" diturunake saka gaya awak sedan lan gerbong, tegese saiki diluncurake minangka "Laser", kaya varian hatchback. TX3 saiki uga kasedhiya karo mesin turbocharged lan kabèh roda-drive (AWD) minangka pilihan. The TX3 Turbo karo AWD saiki wis langka lan akeh banget sing dikarepake. AWD wis diimpor saka Jepang, déné kabèh model liyane ing sawetara Laser diprodhuksi sacara lokal ing pinggiran kutha Homebush Sydney.

KE gampang dibedakake saka KC sadurunge, kanthi grill, macem-macem lampu, lampu buntut, cetakan sisi, bonnet, pengawal ngarep, lan sawetara model, rodha. Dashboard lan kluster instrumen nampa grafis anyar, lan interior kasedhiya ing warna warna sing rada beda kanggo KC. Ing pertengahan taun 1989, minangka persiapan kanggo ADR anyar (Australian Design Rule) sing ditrapake ing taun 1990, kabèh model dipasang karo lampu mburi mburi gunung minangka standar. Nalika KF Laser sing dirancang ulang dikembangake ing Maret 1990, gerbong terus miturut spesifikasi GL tunggal, kanthi upgrade cilik nganti September 1994, nalika produksi Laser Australia mandheg.

model KE[besut | besut sumber]

  •     Laser L - lawang ngisor utawa gerbong
  •     Laser GL - Menet, sedan utawa gerbong
  •     Laser Ghia - Hatch, sedan utawa kareta
  •     Laser TX3
  •     Laser TX3 Turbo
  •     Laser TX3 Turbo 4WD

Spesifikasi mesin:[besut | besut sumber]

  •     Mazda E3, 49 kW (66 hp) 1,3 L Carb 8V SOHC (model 'L' lan 'GL')
  •     Mazda E5T, 85 kW (114 hp) 1.5 L EFI 8V SOHC Turbo (model Jepang 'Cabriolet')
  •     Mazda B6, 53 kW (71 hp) 1,6 L Carb 8V SOHC (model 'GL' lan 'GHIA')
  •     Mazda B6, 62 kW (83 hp) 1.6 L EFI 8V SOHC (pilihan ing model 'GHIA' lan standar ing model 'TX3')
  •     Mazda B6T, 100 kW (130 hp) 1.6 L EFI 16V DOHC Turbo (model 'TX3 Turbo' lan 'Turbo 4WD')

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Facilities | Ford Motor Company Newsroom". Media.ford.com. Archived from the original on 14 June 2010. Retrieved 27 July 2010.
  2. "Facilities | Ford Motor Company Newsroom". Media.ford.com. Archived from the original on 18 September 2009. Retrieved 27 July 2010.
  3. "Facilities | Ford Motor Company Newsroom". Media.ford.com. Retrieved 27 July 2010.
  4. "Facilities | Ford Motor Company Newsroom". Media.ford.com. Retrieved 27 July 2010.
  5. "Facilities | Ford Motor Company Newsroom". Media.ford.com. Archived from the original on 17 June 2012. Retrieved 27 July 2010.
  6. a b c d e f Tony Davis, The New Car Buyers Guide, 1990/91 Edition, Universal Magazine, Melbourne, Australia
  7. Sarne, Vernon (27 June 2012). "Ford makes 'business decision' to stop manufacturing cars in PH". Top Gear Philippines. Archived from the original on 10 May 2013. Retrieved 3 June 2013.
  8. Marchés tropicaux et méditerranéens, Issues 2186-2198, page 3386
  9. Phase I: Japan's distribution system and options for improving U.S. access, 332, United States International Trade Commission, June 1990, p. 59
  10. de Fraga, Christopher (1 June 1984). "Family tree bears fruit". The Age. p. 18. Retrieved 8 September 2016.
  11. Mastrostefano, Raffaele, ed. (1985). Quattroruote: Tutte le Auto del Mondo 1985 (in Italian). Milan: Editoriale Domus S.p.A. p. 371. ISBN 88-7212-012-8.CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  12. "1981 Ford Laser (Argentina)". October 4, 2010 – via Flickr.
  13. "1981 Ford KA Laser Brochure - Mexico". January 17, 2014 – via Flickr.
  14. "Plant Information". Ford Motor Company. Archived from the original on 2009-09-18.
  15. Japanese Motor Business. Economist Intelligence Unit. 1994. p. 56. Ford's Taiwanese affiliate, Ford Lio Ho, has been involved in the alliance. Ford Lio Ho makes the Ford Festiva (based on the previous generation Mazda 121), the Ford Laser and the Ford Telstar, as well as commercial vehicles based on the Mazda Bongo.