Fat′h Ali Shah Qajar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Fath-Ali Shah Qajar
Shahanshah[1]
Khaqan[1]
An Early Painting of Fath Ali Shah.jpg
Shah of Iran
Panjenengan 17 June 1797 – 23 October 1834
Leluhur Mohammad Khan Qajar
Panerus Mohammad Shah Qajar
Lair (1772-09-25)25 Sèptèmber 1772
Damghan, Persia
Surud 23 Oktober 1834(1834-10-23) (umur 62)
Isfahan, Persia
Astana Fatima Masumeh Shrine, Qom, Iran
Garini Numerous wives,
including Taj Al-Duleh
Putra
Rincèn
Mohammad Ali Mirza
Abbas Mirza
Jeneng dawa
Fath Ali Shah
Wangsa Qajar
Bapa Hossein Qoli Khan
Ibu Agha Baji
Agama Shia Islam
Tughra

Fat'h Ali Shah Qajar ( Pèrsi: فتح‌على شاه قاجار ; var. Fathalishah, Fathali Shah, Fath Ali Shah; 25 September 1772 - 23 Oktober 1834) yaiku Shah liyane ( kaisar Qajar ) Iran . Panjenengané mréntah wiwit 17 Juni 1797 nganti mati. Pemerintahané nyatakaké yèn paninggalan wilayah lor Iran ing Kaukasus , sing saiki ana ing Georgia , Dagestan , Azerbaijan , lan Armenia , nganti Kakaisaran Rusia sadurungé Perang Russo-Persia antara 1804-13 lan 1826-28 lan prajanjèn Gulistan lan Turkmenchay [2]Sejarawan Joseph M. Upton ngandhakake yen dheweke "misuwur ing kalangan Persia amarga telung perkara: jenggoté sing dawa banget, péndhis kaya cendhak, lan anak-anaké. "[3]"

Ing pungkasan pamaréntahané, masalah ékonomi ékstra lan kewajiban militèr lan teknologi njupuk Iran dadi tlapukan disintegrasi pamaréntahan, sing dipepetaké kanthi perjuangan dhèwèké kanggo tahta sawisé tilar donyané[4]

Ndeleng Ugo[besut | besut sumber]


Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Amanat, Abbas (1997), Pivot of the Universe: Nasir Al-Din Shah Qajar and the Iranian Monarchy, 1831-1896, Comparative studies on Muslim societies, I.B.Tauris, k. 10, ISBN 9781860640971 
  2. Dowling, Timothy C. (2014). Russia at War: From the Mongol Conquest to Afghanistan, Chechnya, and Beyond [2 volumes]. ABC-CLIO. ISBN 978-1-59884-948-6. , page 728
  3. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng z
  4. electricpulp.com. "FATḤ-ʿALĪ SHAH QĀJĀR – Encyclopaedia Iranica". www.iranicaonline.org. Dijupuk 9 April 2018. 


Pranala Njaba[besut | besut sumber]

Fat′h Ali Shah Qajar
Lair: 5 September 1772 Tilar donya: 23 October 1834
Iran
Kang sadurungé
Agha Mohammad Khan Qajar
Shah of Persia
1797–1834
Kang sawisé
Mohammad Shah Qajar

Cithakan:Kings of Qajar Dynasty