Elektroforesis Gel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pita DNA Setelah Elektroforesis dan Diamati di Bawah Sinar UV

Èlèktroforèsis inggih punika tèknik pemisahan adalah komponèn utawi molèkul bermomotan adédasar bèntènipun tataran migrasiipun ing mèdan listrik.[1] Mèdan listrik dialirkan pada suatu mèdium yang ngandut sampel yang akan dipisahkan.[2] Teknik punika saged dipun-ginakaken kaliyan mupangati momotan listrik ingsalebeting makromolekul, tuladhanipun DNA ingkang bermuatan.[2] manawi molékul ingkang bermuatan nègatif dipunlampahi ing mèdium, saklajéngipun dipunaliri arus listrik saking kutub ing kutubingkang berlawanan muatanipun, mila molékul kasébut badhé dipungeraaken saking kutub nègatif ing kutub positif.[2] kecepatan gerak molekul kasebut gumantung ing nisbah momotan kaliyan massanipun serta gumantung ugi ing wujud molekulipun.[2] gerak punika saged dipunjlentrehake kaliyan gaya Lorentz, ingkang gegayutan kaliyan sipat-sipat dhasar elektris bahan ingkang diamati saha kahanan elektrik lingkungan:

F adalah gaya Lorentz, q inggih punika momotan ingkang ing andapipun déning objek, E inggih punika.

Secara umum, elektroforesis dipun-ginakaken kanggé misahaken, ngidentifikasiaken, saha murniaken fragmen DNA.[3]

Jinis elektroforesis[besut | besut sumber]

Perangkat elektroforesis gel

Elektroforesis kertas inggih punika jinis elektroforesisng ingkang kapérang saking dluwang dados fase diam saha partikel muatanipun terlarut dados fase gerak, mliginipun ya iku ion-ion kompleks.[4] Pemisahan punika ingkang kadadosan amergi wonten gradasi konsèntrasi sepanjang sistem pamisahan.[4] Pergerakan partikel ing dluwang gumantung ing momotan utawi utawi valensi zat terlarut, luas penampang, tegangan ingkang dipun-ginakaken, konsèntrasi elektrolit, kekuatan ion, pH, viskositas, lan adsorpsivitas zat terlarut.[5]

Elektroforesis gel inggih punika elektroforesis ingkang ngginakaken gel dados fase diam kanggé misahaken molekul-molekul.[6] wiwitanipun elektoforesis gel dipunlampahi kaliyan medium gel kanji (dados fase diam) kanggé misahaken biomolekul ingkang langkung ageng kadasta protein-protein.[6] salajengipun elektroforesis gel ngerembag kaliyan dadosaken agarosa saha poliakrilamida dados gel media.[6]

Elektroforesis Gel saha Southern Blotting[besut | besut sumber]

Kathah pendekatan ingkang dipunginaake kanggé nyinaoni molekul-molekul DNA ingkang ngelibataken elektroforesis gel gel elektrophoresis. teknik punika ngginakaken gel saking polimer, tuladhanipun polisakarida. Gel punika merdamel dados penapis molekular kanggé misahaken asam nukleat utawa protein adhedhasar ukuran, momotan listrik, saha sipat-sipat fisik sanèsipun. amergi ngandut momotan negatif ing gugus-gugus fosfat, molekul asam nukleat gerak ing arah kutub positif ing medan listrik. manawi gerak, kisi-kisi serat polimer dadosaken molekul cendhak, pramila molekul-molekul kapisah adhedhasar dhawanipun. elektroforesis gel misah campuran molekul DNA lurus dados pita-pita, ingkang saben molekul-molekul DNA dawa.[7]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Westermeier. 2004. Electrophoresis in Practice: A Guide to Theory and Practice. New Jersey: John Wiley & Sons inc.
  2. ^ a b c d Yuwono T. 2005. Biologi Molekuler. Jakarta: Erlangga.
  3. ^ Fatchiyah. 2006. Gel Elektroforesis. Malang: Brawijaya Press
  4. ^ a b Sulaiman, Hardi A & Kundari NA. 2007. Pemisahan lan karakterisasi spesi senyawa kompleks ytrium-90 dan sstronsium-90 kaliyan elektroforesis dluwang. JFN, Vol.1 No.2
  5. ^ Khopkar SM. 2002. Konsep Dasar Kimia Analitik. Jakarta: UI-Press.
  6. ^ a b c Yepyhardi. 2009. Elektroforesis; Pintu Gerbang Penelitian Biologi Molekular. Sciencebiotech.net[web]. http://sciencebiotech.net/elektroforesis-pintu-gerbang-penelitian-biologi-molekular
  7. ^ "buku1"Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:438)