Dominique-Jean Larrey

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Dominique Jean Larrey
Dominique Jean Larrey,
portrait by Anne-Louis Girodet de Roussy-Trioson,
Musée du Louvre, Paris.
Lair 8 July 1766
Beaudéan (Hautes-Pyrénées)
Pati 25 July 1842
Lyon
Babagan surgeon

Dominique-Jean Larrey ya iku penggagas ambulan.[1] Larrey lair ing désa cilik ya iku ing désa Beaudean, ing pagunungan Pyrenes, Prancis, taun 1766.[1] Nalika umuré 13 taun, dhèwèké wis dadi yatim piatu.[1] Banjur dhèwèké diemong déning seduluré, Alexis, sawijining dhokter bedhah.[1] Banjur dhèwèké lunga menyang Paris saperlu sinau babagan kadhokteran marang Désault, sawijining ahli bedhah kang wis misuwur.[1] Nanging anggoné sinau dadi kaganggu amarga wektu iku ana perang.[1] Larrey banjur nyambut gawé kanggo Napoleon Bonaparte, kang wektu iku terus perang saperlu ngembangaké tlatahe.[1] Nalika iku, Larrey nindakaké pangowahan ngenani pangobatane marang prajurit kang padha nandhang lara.[1] Larrey ngadegaké rumah skait lapangan kang wiwitan ing donya iki kanthi nggunakake tenda-tenda sacedhake panggonan perang.[1] Taun 1792, dhèwèké wiwit ngopraseake ambulans.[1] Ambulans biyèn ora kaya ambulans saiki amarga ambulans biyèn kaya dhokar kang ditarik déning dokar.[1] Dhokar mau ngangkud prajurit kang padha lara.[1]

Taun 1794, larrey nambahake tandhu ing jero dokar ambuals mau.[2] Nalika perng ing Mesir taun 1799, dhèwèké nggunakake onta kanggo nglakokaké dhokar-dhokar mau.[2] Karo kancane ya iku Pierre Perce, Larrey mbentuk ékan prajurit ambulans.[2] ambulans-ambulans lan ‘’ékan’’ mau gawé Napoleon dadi seneng amarga wis bisa nyemangati prajuruit-prajurit nalika perang lan bisa ngurangi kurban.[2] Larrey dianggep dhokter militèr modern kang wiwitan.[2] Larrey tinggal donya tanggal 25 Juli 1842 ing kutha Lyon.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 80]
  2. ^ a b c d e f [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 81]

Pranala njaba[besut | besut sumber]