Dhialèk Hazaragi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Hazāragī
هزارگی
Hazaragi.png
AsalAfghanistan. Ing wektu iki uga dicaturaké lan dingertèni déning sapérangan gedhé dhiaspora Hazara sing dumunung mligi ing Pakistan lan Iran uga ngendi-endi.
Panyatur asli
ora weruh (2,2 yuta ing 1993–2000)[1]
Aksara Pèrsi
Kodhe basa
ISO 639-3haz
Glottologhaza1239[2]

Hazaragi (Pèrsi: هزارگی‎‎) iku dhialèk Pèrsi[3][4] minangka pérangan kontinum dhialèk Dari (salah siji basa pokok ing Afghanistan)[5] lan isih bisa dingertèni déning panyatur basa Dari.[6] Dhialèk iki kacaturaké déning wong Hazara mligi ing laladan Afghanistan tengah sing ingaran Hazarajat uga ing wewengkon-wewengkon liya sing didunungi wong Hazara ing Afghanistan. Dhialèk iki uga dicaturaké déning dhiaspora Hazara ing Pakistan lan Iran lan ngendi-endi awit dhiaspora Hazara iku péranganing dhiaspora Afghan.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Hazāragī ing Ethnologue (éd. ka-18, 2015)
  2. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Hazaragi". Glottolog 3.0. Jena, Jerman: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  3. "HAZĀRA iv. Hazāragi dialect". Dijupuk 5 June 2014. 
  4. "Attitudes towards Hazaragi". Dijupuk 5 June 2014. 
  5. Schurmann, Franz (1962) The Mongols of Afghanistan: An Ethnography of the Moghôls and Related Peoples of Afghanistan Mouton, The Hague, Netherlands, page 17, OCLC 401634
  6. "Attitudes Towards Hazaragi". Dijupuk 4 June 2014.