Déklarasi Djuanda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Deklarasi Djuanda)
Konvensi Hukum Laut      menyetujui      menandatangani, tetapi belum menyetujui
Gambar:Stamps of Indonésia, 070-07.jpg
Prangko peringatan 50 taun Deklarasi Djuanda
Gambar:Stamps of Indonésia, 071-07.jpg
Prangko peringatan 50 taun Deklarasi Djuanda
Gambar:Stamps of Indonésia, 072-07.jpg
Prangko peringatan 50 taun Deklarasi Djuanda

Déklarasi Djuanda ingkang dipuncetusakén ing tanggal 13 Dhésèmber 1957 déning Perdana Menteri Indonésia ing wanci punika, Djuanda Kartawidjaja, inggih punika deklarasi ingkang ngéndikan dhateng donya manawi laut Indonésia ingih punika kalébét laut sawétawis, ing antawisipun lan ing salébéting kepulauan Indonésia dados sétunggal kesatuan wewengkon NKRI. Sakderengé deklarasi Djuanda, wewengkon nagara Républik Indonésia ngacu ing Ordonansi Hindia Walandi 1939, inggih punikaTeritoriale Zeeën en Maritieme Kringen Ordonantie 1939 (TZMKO 1939). Ing peraturan jaman Hindia Walandi punika, pulau-pulau ing tlatah Nusantara dipunpisahaken déning laut ing sawétawis lan sabén pulau namung gadhah laut ing sawatawis tebih ngantos 3 mil saking garis pasisir. Punika kapal asing naté kaliyan bébas melayari laut ingkang misahaken pulau-pulau kasebut. Deklarasi Djuanda nyatakaken manawi Indonésia nganut prinsip-prinsip nagara kepulauan (Archipelagic State) ingkang wonten ing wanci punika saged pikantuk pertentangan ageng saking pinten-pinten nagara, pramila laut-laut antarpulau punika tlatah Républik Indonésia lan boten tlatah bébas. Deklarasi Djuanda salajengipun dipunresmiaken dados UU No.4/PRP/1960 babagan Perairan Indonésia. Punika luas wewengkon Républik Indonésia berganda 2,5 kali lipat saking 2.027.087 km² dados 5.193.250 km² kaliyan pengecualian Irian Jaya ing tlatah Indonésia ananging wekdal punindereng ndhèrèk kanthi internasional. Adedasar pitungan 196 garis wates lurus (straight baselines) saking titik pulau ingkang jawi ( sanèsipun Irian Jaya ), terciptalah garis maya wates ngelilingi RI sepanjang 8.069,8 mil laut[1].

Saksampune nglampahi perjuangan ingkang penjang, deklarasi punika ing taun 1982 pungkasaning saged nampi lan dipuntetepaken ing konvensi hukum laut PBB ing-III Taun 1982 (United Nations Convention On The Law of The Sea/UNCLOS 1982). Salajengipun delarasi punika dipunpertegas malih kaliyan UU Nomor 17 Taun 1985 tenbabagan tang pengesahan UNCLOS 1982 manawi Indonésia inggih punika nagara kepulauan. Ing taun 1999, Présidhèn Abdurrahman Wahid nggayutaken tanggal 13 Dhésèmber minangka Hari Nusantara.[2] Penetapan dinten punika dipertegas déning Présidhèn Megawati kaliyan menerbitkan Keputusan Présidhèn RI Nomor 126 Taun 2001 babagan Hari Nusantara, pramila tanggal 13 Dhésèmber resmi dados dinten perayaan nasional boten libur. Isi saking Deklarasi Juanda ingkang dipunserat ing salebeting 13 Dhésèmber 1957, ngendikan :

  1. Manawi Indonésia ngendika minangka nagara kepulauan ingkang gadhah corak piyambak
  2. manawi ing rumiyen kala kepulauan nusantara punika sampun merupakan satunggal kesatuan
  3. Ketentuan ordonansi 1939 babagan Ordonansi, saged mecah belah keutuhan wewengkon Indonésia saking deklarasi kasebut ngandunt ing salah satungaling ancas :
    1. Kangge mewujudaken wujud wewengkon Kesatuan Républik Indonésia ingkang jangkep lan bulat
    2. Kangge nemtokaken wates-wates wewengkon NKRI, ingkang jumbuh kaliyan azas nagara Kepulauan
    3. Kangge ngatur lalu lintas damai pelayaran ingkang langkung njamin keamanan lan keselamatan NKRI

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]