Déklarasi Djuanda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Deklarasi Djuanda)
Konvensi Hukum Laut      menyetujui      menandatangani, tetapi belum menyetujui
Gambar:Stamps of Indonésia, 070-07.jpg
Prangko peringatan 50 tahun Deklarasi Djuanda
Gambar:Stamps of Indonésia, 071-07.jpg
Prangko peringatan 50 tahun Deklarasi Djuanda
Gambar:Stamps of Indonésia, 072-07.jpg
Prangko peringatan 50 tahun Deklarasi Djuanda

Déklarasi Djuanda ingkang dipuncetusakén ing tanggal 13 Desember 1957 déning Perdana Menteri Indonésia ing wanci punika, Djuanda Kartawidjaja, inggih punika deklarasi ingkang ngéndikan daténg donya ménawi laut Indonésia ingih punika kalébét laut sawétawis, ing antawisipun lan ing salébéting kepulauan Indonésia dados sétunggal kesatuan wewengkon NKRI. Sakderengé deklarasi Djuanda, wewengkon nagara Républik Indonésia ngacu ing Ordonansi Hindia Walandi 1939, inggih punikaTeritoriale Zeeën en Maritieme Kringen Ordonantie 1939 (TZMKO 1939). Ing peraturan zaman Hindia Walandi punika, pulau-pulau ing tlatah Nusantara dipunpisahaken déning laut ing sawétawis lan sabén pulau namung nggadahi laut ing sawetawis tebih ngantos 3 mil saking garis pasisir. Punika kapal asing nate kaliyan bebas melayari laut ingkang misahaken pulau-pulau kasebut. Deklarasi Djuanda nyatakaken menawi Indonésia nganut prinsip-prinsip nagara kepulauan (Archipelagic State) ingkang wonten ing wanci punika saged pikantuk pertentangan ageng saking pinten-pinten nagara, pramila laut-laut antarpulau punika tlatah Républik Indonésia lan boten tlatah bebas. Deklarasi Djuanda saklajengipun dipunresmiaken dados UU No.4/PRP/1960 babagan Perairan Indonésia. Punika luas wewengkon Républik Indonésia berganda 2,5 kali lipat saking 2.027.087 km² dados 5.193.250 km² kaliyan pengecualian Irian Jaya ing tlatah Indonésia ananging wekdal punindereng nderek secara internasional. Adedasar pitungan 196 garis wates lurus (straight baselines) saking titik pulau ingkang jawi ( sanesipun Irian Jaya ), terciptalah garis maya wates ngelilingi RI sepanjang 8.069,8 mil laut[1].

Saksampune ngelampahi perjuangan ingkang penjang, deklarasi punika ing taun 1982 pungkasaning saged nampi lan dipuntetepaken ing konvensi hukum laut PBB ing-III Taun 1982 (United Nations Convention On The Law of The Sea/UNCLOS 1982). Saklajengipun delarasi punika dipunpertegas malih kaliyan UU Nomor 17 Taun 1985 tenbabagan tang pengesahan UNCLOS 1982 menawi Indonésia inggih punika nagara kepulauan. Ing taun 1999, Presiden Abdurrahman Wahid nggayutaken tanggal 13 Desember minangka Hari Nusantara.[2] Penetapan dinten punika dipertegas déning Presiden Megawati kaliyan menerbitkan Keputusan Presiden RI Nomor 126 Taun 2001 babagan Hari Nusantara, pramila tanggal 13 Desember resmi dados dinten perayaan nasional boten libur. Isi saking Deklarasi Juanda ingkang dipunserat ing salebeting 13 Desember 1957, ngendikan :

  1. Menawi Indonésia ngendika minangka nagara kepulauan ingkang nggadahi corak piyambak
  2. menawi ing rumiyen kala kepulauan nusantara punika sampun merupakan setunggal kesatuan
  3. Ketentuan ordonansi 1939 babagan Ordonansi, saged mecah belah keutuhan wewengkon Indonésia saking deklarasi kasebut ngandunt ing salah satungaling ancas :
    1. Kangge mewujudaken bentuk wewengkon Kesatuan Républik Indonésia ingkang jangkep lan bulat
    2. Kangge nemtuaken wates-wates wewengkon NKRI, ingkang jumbuh kaliyan azas nagara Kepulauan
    3. Kangge ngatur lalu lintas damai pelayaran ingkang langkung njamin keamanan lan keselamatan NKRI

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pirsani ugi[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]