Deep Blue

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Deep Blue

Deep Blue iku sawijining komputer catur sing digawé déning IBM.

Deep Blue iku komputer pisanan sing menangaké sawijining dolanan catur nglawan sawijining jawara donya (Garry Kasparov) ing sajeroning wektu standar sawijining turnamèn catur. Kamenangan pisanané (sajeroning tetandhingan utawa babak pisanan) dumadi tanggal 10 Fèbruari 1996, lan arupa dolanan sing misuwur banget. Nanging Kasparov banjur menangaké 3 tetandhingan liyané lan antuk asil remis ing 2 tetandhingan sabanjuré, saéngga ngalahaké Deep Blue kanthi asil 4-2.

Deep Blue banjur diupgrade manèh kanthi gedhèn lan tandhing manèh nglawan Kasparov sasi Mèi 1997. Sajeroning tetandhingan enem babak mau Deep Blue menang kanthi asil 3,5-2,5. Babak pungkasané rampung tanggal 11 Mèi. Deep Blue dadi komputer pisanan sing ngalahaké jawara donya terus.

Komputer iki saiki wis "dipensiunaké" lan dipajang ing Musiyum Nasional Sajarah Amérika (National Museum of American History), Amérika Sarékat.

Pirsani uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]