David F. Aberle

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
David Friend Aberle
Aberle F.jpg
Lair 23 Nov 1918
St. Paul, Minnesota, United States
Pati 23 Sèptèmber 2004(2004-09-23) (umur 85)
Vancouver, British Columbia, Canada
Wiyata PhD, Anthropology from Columbia University, Literature at Harvard University, BA
Kondhang ing Contributions to cultural anthropology
Bojo Kathleen Gough

David F. Aberle ya iku antropolog saka St Paul, Minnesota, Amérikah Sarékat kalahiran taun 1918. Aberle nulis disertasi ing isor bimbingané Ruth Benedict[1]. Dhéwéké dadi tokoh ing antropologi kang kawentar ing awal taun 1950an. Aberle fokus ing bab pegerakan sosial (social movements) lan kekrabatan. Aberle uga nliti andharan materialis budaya lan variabel sosial. Karya kang paling apiké ya iku Peyotisme Navaho. Dhéwéké nganggo tèori deprivation relative kanggo medharaké napa individu Navaho kuwi dadi peyotis[1]. Pegawèan iki ngandung gambaran ètnografi kang akéh lan analisis kapercayan lan ritual Navaho. Uga ana pengaruh ing klasifikasi pegerakan sosial. Publikasi Aberle kang paling penting bab wong Navaho ya iku ing krabatan lan kondisi èkonomi ing Reservasi Navaho (Navaho Reservation). Ing bab sistem krabatan (kinship system), Aberle wis tau nulis prakara krabatan matrilineal ing pandangan lintas budaya. Penelitian iki minangka kerja bareng karo Isidore Dyen ing rèkonstruksi sejarah krabatan proto-Athapaskan[2].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Amit, Vered (ed.) (2004). BIOGRAPHICAL DICTIONARY OF SOCIAL AND CULTURAL ANTHROPOLOGY. London: Routledge. k. 2. ISBN ISBN 0-203-64459-X Priksa gandra |isbn= (pitulung). 
  2. Gaillard, Gérald (2004). The Routledge Dictionary of Anthropologists. London: Routledge. k. 330. ISBN 0-203-49900-X.