Danureja II

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Danureja II (?1772-1811 M) ya iku patih ing Kraton Ngayogyakarta (1799-1811). Sadurunge kapacak dadi patih, jenenge Tumenggung Mangkunegara lan putu saka Danureja I kang seda ing sasi Agustus 1799 M. Pamilihe Mangkunegara adhedhasar berjanjen antarane Hamengkubuwana II karo J.R. Baron van Reede tot de Parkeler, gubernur VOC ing sasi September 1799.[1] Kanggo nyaketaké sesambungan, Danureja kadhaupaké karo salah siji putra-putri Sultan Hamengkubuwana II.[2] Wusanané, amarga tumindaké kang kurang becik, Danureja II diukum pati ing sajeroné kraton Ngayogyakarta ing tanggal 28 Oktober 1811 lan jisimé dikuburaké ing kuburan Banyusumurup.[2] Ngenani cara paukuman, ana panemu kang nyebutake kanthi dijiret lan ana uga kang nyebutake nganggo tumbak.[3]

Nalika jamané Hamengkubuwana IV, putri pembarep Danureja II dipundhut garwa dening sultan nalika tanggal 13 Mei 1816.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Marihandono, Djoko (2008-07-01). "Sultan Hamengku Buwono II: Pembela Tradisi dan Kekuasaan Jawa". MAKARA Seri C: Bidang Sosial Humaniora. 12-01: 27–38.
  2. a b c R.,, Carey, P. B.; Bambang,, Murtianto,; Gramedia, PT. Takdir : riwayat Pangeran Diponogoro, 1785-1855. Jakarta. ISBN 9789797097998. OCLC 883389465.CS1 maint: extra punctuation (link)
  3. others], penulis, H.Y. Agus Murdiyastomo [and five. Pangeran Notokusumo : hadĕging Kadipaten Pakualaman : sejarah Pakualaman. [Yogyakarta]. ISBN 9786020818092. OCLC 964698478.
Jabatan pamaréntahan
Didhisiki déning:
Danureja I
Pepatih Dalem Kasultanan Yogyakarta
17991811
Diganti déning:
Danureja III