Dandang gendis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Dandang gendis iku salah sawijiné wiwitan sing katah manfaaté, nanging punika déréng sedanten ngenal manfaat lan wiwitané, utamané élmu kaweruhan sedanten maksih sederhana lan déréng wonten téknologi bungkus ingkan saé, séjéné niku masyarakat maksih kebates sakitipun.

Wiwitan niku arang dititéni contoné wiwitan Dandang Gendis (Clinacanthusnutans) salah sawijiné naminé unik kanggé tiang Jawa, wiwitan niki sampun dikenal kasiaté kanggé obat/jamu, namung tiang Sunda nyukani nami wiwitan niku Ki Tajam. Wiwitan niki seleresé katah kasiaté namung punika dhaérah liané boten dikenal dianggepe wiwitan boten wonten kasiaté.

Sedereng ditandur katah,wiwitan niki ditemuaken teng alas-alas Asia terutama teng Thailand, alon-alon wiwitan Dandang Gendis mulai dikenal lan terkenal amarga katah sing kena penyakit kencing manis atawa gendis getih teng Indonésia..

Wiwitan niki seleresé tanduran perdu lan wiwitané ngadeg lurus, miturut penelitian patra dandang gendis kathah unsur kimia, yaiku saponin, polifenol, alkaloid, sari lisa lan rasanipun pait lan mambu aromatris.[1]


Nami désa[besut | besut sumber]

Désa-désa ing Jawa Tengah, DIY, lan Jawa Wétan katah sing muliaaken nami Dandang Gendis kanggé nami désa diantawisé:

  1. Désa Dandang Gendis,Kecamatan Nguling, Kabupaten Pasuruan,Propinsi Jawa Wetan.
  2. Desa Lamaran Tarung, Kecamatan Arahan, Kabupatén Indramayu


Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.