Dandang gendis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Dandang gendis iku salah sawijiné wiwitan sing katah manfaaté nanging punika déréng sedanten ngenal manfaat lan wiwitané,utamané élmu kaweruhan sedanten maksih sederhana lan déréng wonten téhnologi bungkus ingkan saé,séjéné niku masyarakat maksih kebates sakitipun.[1]

Wiwitan niku arang dititéni cntoné wiwitan Dandang Gendis (Clinacanthusnutans) salah sawijiné namine unik kangge tiang Jawa,wiwitan niki sampun dikenal kasiaté kanggé obat/jamu,namun tiang Sunda nyukani nami wiwitan niku Ki Tajam,wiwitan niki seleresé katah kasiaté namung punika daérah liané boten dikenal dianggepe wiwitan boten wonten kasiaté.

Sedereng ditandur katah,wiwitan niki ditemuaken teng alas-alas Asia terutama teng Thailand,alon-alon wiwitan Dandang Gendis mulai dikenal lan terkenal seiring katah sing kena penyakit Kencing manis atawa gendis getih teng Indonésia..

Wiwitan niki seleresé tanduran perdu lan wiwitané ngadeg lurus,menurut penelitian patra Dandang Gendiskatah mengandung unsur kimia : saponin,polifenol,alkaloid,sari lisa,rasanipun pait lan mambu aromatris.


Nami Desa sing sami sareng nami wiwitan[besut | besut sumber]

Désa-désa Jawa Tengah,D I Y lan Jawa Wétan katah sing muliaaken nami Dandang Gendis kangge nami desa diantawisé :

1. Désa Dandang Gendis,Kecamatan Nguling Kabupaten Pasuruan,Propensi Jawa Wetan.

2.Desa Lamaran Tarung,Keeamatan Arahan Kabupatén Indramayu


Rujukan[besut | besut sumber]


  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.