Dhémokrasi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Démokrasi)

Dhémokrasi iku wangun utawa mékanisme sistem pamaréntahan sawijining nagara minangka upaya minangka kadhaulatan rakyat (kakuwasan warganagara) sadhuwuring nagara kanggo ditindakaké déning pamaréntah nagara kasebut.

Salah siji pilar dhémokrasi ya iku prinsip trias politica sing mérang katelu kakuwasan pulitik nagara (èksekutif, yudhikatif lan lègislatif) kangggo diwujudaké sajeroning telung jinis lembaga nagara sing indepènden lan sajajar siji lan sijiné. Kasejajaran lan indepèndensi katelu jinis lembaga nagara iki diperlokaké supaya katelu lembaga nagara iki bisa silih ngawasi lan silih ngontrol adhedhasar prinsip checks and balances.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]