Candhi Wangkal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Candi Wangkal
Gambar:Candi wangkal1.jpg
Candi Wangkal yang berada di tengah sawah.
Masalah Lua ing Modhul:Location_map larik 418: No value was provided for longitude.
Pernahé ing Jawa
Tetélan pokok
Cakrik yasan Candi Jawa Timuran
Kutha Sidoarjo, Jawa Timur
Nagara Indonesia
Technical details
Size 1,5 x 1,5 m

Candhi Wangkal ya iku saleh sawijining peninggalan sajarah kang dumunung ing desa Wangkal, Kecamatan Krembung, Kabupaten Sidoarjo, lan mapan ing provinsi Jawa Timur . Candhi iki minangka warisan saka jaman klasik Indonesia . Candhi iki minangka cagar budaya sing dumunung ana ing kabupaten Sidoarjo. Candi kalebu unik, amargi wujude kang cilik lan manggon ana ing tengah sawah. Candi kasebat diwangun saka watu ireng gedhe, ing sisih ngisor watu abang kang luwih cilik, lan ana ing ngisor ana tumpukan bata sing dikubur ana ing lemah. [1]

Sejarah[besut | besut sumber]

Proses nemokaké Candi Wangkal diwiwiti nalika ngedhuk lemah kanggo digawe dadi bata. Ing tengah-tengah ngedhuk lemah kasebut wong-wong leren lan turu. Ing wayah iku, Pak Manu (panggolek bata) ngimpi ketemu wong kang ngandhani supaya ngedhuk lemah kanggo nemokake sawijining barang. Nalika dheweke tangi saka turune ing wayah bengi, dheweke banjur gage-gage ngedhuk lemah kanggo ngetutaké perintah wong kasebut ing ngimpi. Nalika nggedhekake lemah, dheweke bisa ndeleng watu kothak sing gedhe. Lan ing sandhuwuring watu ana watu-watu sing bundheng siji-sijine. Lan padha njaga (diarani tugu kaya watu asa).

Kaanehan[besut | besut sumber]

Sawise nggawe panalithen, situs Candhi Wangkal bisa ngawula minangka Tugu ing wangun kothak / prisma . Dawané 1,5 meter lan ambané 12 meter lan ora bisa dipasthekake amarga dikubur ing jero lemah. Sebageyan gedhe Candhi Wangkal isih dikubur ing sajroning lemah. Mung ing sisih ndhuwur bisa dideleng, pawarta lan katrangan babagan candhi sing ana ing lemah isih sethitik, nanging kanthi gamblang bageyan ing lemah duweni bolongan lawang, miturut Pak Manu, sawise ditaliti. Ing jero candhi ana keris sing saiki disimpen ana ing Museum Nasional.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Candi Wangkal ~ Jejak Pengelana". Dijupuk 30 Mei 2015.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)