Cèt kuku

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kuku-kuku sadurungé lan sawisé diwènèhi cèt kuku abang

Cèt kuku (uga diarani pernis kuku) iya iku sawiji dat pernis sing nguparengga lan nglindungi lèmpèng kuku. Campuran dat-dat supaya dadi cèt kuku uwis digonta-ganti ping pirang-pirang kanggo mungghaké èfèk-èfèk dekoratif lan neken résiko mlekah utawa ngelothok. Cèt kuku dumadi larutané polimer organik lan sawenèh komponèn liyané, gumantung marang mèrèké.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Cèt kuku baka mulané ing China, lan panganggoné bisa dilacak tekan taun 3000 sadurungé masèhi.[1][2] Kira-kira taun 600 sadurungé masèhi, nalika dinasti Zhou, radya griyané remené sing warna emas lan pérak.[3] Nanging, warna abang lan ireng akhiré nggantèkaké warna-warna metalik iku mau minangka warna favorité para bangsawan.[4] Nalika dinasti Ming, cèt kuku iku asringé kagawé saka campuran sing kalebu lilin tawon, putihan endhog, gélatin, tèrès saka jangan-janganan, lan dèrès Arab.[5][6]

Ing nagara Mesir, masarakat ing tataran sosial sing ngisor nganggo warna-warna sing pucet, kamangka masarakat ing tataran sosial sing dhuwur ngecèt kuku-kukunè nganggo sing wernané soklat sing rada abang, nganggo henna.[7][8] Cèt kuku uga dimudengi manawa prosès ndadèkaké firaun-firaun supaya dadi mumi nyakup ngecèt kuku-kukuné nganggo henna.[9]

Wektu gantiné abad angka 9, kuku diwernani nganggo lenga abang sing ana aromané, lan dicèt utawa dikilapaké. Ing abad angka 19 lan awal abad angka 20, uwong-uwong luwih remen dicèt tinimbangé digambar nganggo campuran bubuk cèt lan krim-kirm ing dhuwur kuku-kukuné, banjur dikilapaké nganti mencling. Salah sawijing produk cèt kuku didhol saiki ya iku pasta cèt kuku Graf's Hyglo.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Toedt, John; Koza, Darrell; Cleef-Toedt, Kathleen van (2005). Chemical Composition Of Everyday Products. Greenwood Publishing Group. k. 49. ISBN 978-0-313-32579-3. 
  2. Sherrow, Victoria (2001). For appearance' sake: The historical encyclopedia of good looks, beauty, and grooming. Phoenix: Oryx Press. k. 119. ISBN 978-1-57356-204-1. 
  3. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng toedt494
  4. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng toedt495
  5. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng toedt496
  6. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng sher1193
  7. Draelos, Zoe Diana (2011). Cosmetic Dermatology: Products and Procedures. John Wiley & Sons. k. 46. ISBN 978-1-4443-5951-0. 
  8. Alpert, Arlene; Altenburg, Margrit & Bailey, Diane (2002). Milady's Standard Cosmetology. Cengage Learning. k. 8. ISBN 978-1-56253-879-8. 
  9. http://search.proquest.com/docview/1477854392